Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2011 12:18 - Уорън Бъфет и анализът на финансови отчети - откъс
Автор: artdnes Категория: Бизнес   
Прочетен: 2924 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ПРЕДИСЛОВИЕ
В продължение на дванадесет години, от 1981 до 1993, бях снаха на Уорън Бъфет, най-успешния инвеститор в света, а сега и най-големия филантроп.

Скоро след като се омъжих за Питър, сина на Уорън, и дълго преди светът извън „Уолстрийт“ да чуе за Уорън, посетих семейния им дом в Омаха. Докато бях там се запознах с малка група негови верни ученици, които наричаха себе си бъфетолози. Един от най-успешните бъфетолози, Дейвид Кларк, имаше тетрадки, запълнени с мъдрите мисли на Уорън за това как да инвестираме. Те бяха подробни и завладяващи при прочит. Неговите тетрадки са основата, върху която по-късно той и аз съставихме международните бестселъри на тема инвестиции: „Дао на Уорън Бъфет“, „Бъфетология“, „Упражнения по бъфетология“ и „Новата бъфетология“, които бяха публикувани на седемнадесет езика, включително иврит, арабски, китайски и руски.

След огромния успех на „Дао на Уорън Бъфет“ през 2007 г. се срещнах с Дейвид в Омаха на годишното събрание на „Бъркшайър Хатауей“. По време на обяда завързахме разговор за историята на инвестиционния анализ. Дейвид посочи, че в края на деветнадесети и началото на двадесети век инвестиционният анализ се съсредоточил основно върху това да определи, –за целите на анализа на облигации – доколко една компания е платежоспособна и способна да генерира печалба.

Но Греъм никога не правел разлика между дружество, което притежава дългосрочно конкурентно предимство над конкурентите си и такова, което няма. Той се интересувал единствено от това дали фирмата е способна да генерира печалба, достатъчна да се избави от финансовите си проблеми сринали цената на акциите Ј. Той нямал интерес да задържи книжа на дадено дружество в продължение на десет или двадесет години. Не че Греъм е пропуснал всички шансове; той обаче пропуснал шанса да стане като Уорън, най-богатият човек на света.

Уорън, от друга страна, след като започнал кариерата си при Греъм, открил огромния икономически потенциал за създаване на богатство на компаниите, притежаващи трайно конкурентно предимство пред конкурентите си. Уорън раз-брал, че колкото по-дълго държиш акции на едно от тези удивителни дружества, толкова по-богат те правят. Докато Греъм би изказал твърдението, че тези суперфирми са надценени, Уорън разбрал, че не трябва да чака фондовата борса да поднесе изгодна цена, че дори и да плати справедлива цена, той пак ще стане изключително богат благодарение на тези компании.

В процеса на откриване на ползите от притежаване на дружество с дългосрочно конкурентно предимство Уорън развил уникален набор от аналитични инструменти, които му помагат да установи кой е този специален вид компании. Въпреки че се основавал на езика на старата школа на Греъм, неговият нов поглед върху нещата му позволил да определи дали фирмата би могла да надживее настоящите си проблеми. Методът на Уорън също му давал информация за това дали въпросната компания притежава дългосрочно конкурентно предимство, което би го направило свръхбогат в дългосрочен план.

В края на обяда попитах Дейвид дали той смята, че би било възможно да се създаде малко, лесно за използване упътване за анализ на финансови отчети на дружества, като се приложи уникалният набор от средства, създадени от Уорън за откриване на тези прекрасни печеливши фирми.

Представих си една ясна и лесно разбираема книга, която би научила инвеститорите как да четат финансовите отчети на дружества, за да могат, като Уорън, да откриват същия вид компании. Тази книга не само щеше да обясни какво представляват балансовият отчет и отчетът за приходите и разходите, но и да посочи какво трябва да търсят инвеститорите, ако, като Уорън, издирват фирми, които са конкурентоспособни в дългосрочен план.

Дейвид много хареса идеята и в рамките на един месец ние вече си прехвърляхме напред-назад глави от книгата, която сега държите в ръцете си: „Уорън Бъфет и анализът на финансови отчети“.

Надяваме се, че тази книга ще ви помогне да осъществите качествен скок, като Уорън, като ви даде възможност да надминете моделите за финансов анализ на старата школа на Греъм и като него откриете феноменалната дългосрочна способност за генериране на богатство на компаниите, притежаващи трайно предимство пред конкурентите си. В процеса ще се освободите от скъпо-струващите манипулации на „Уолстрийт“ и ще спечелите възможността да се присъедините към растящия брой инвеститори от цял свят, които стават наистина много богати, следвайки стъпките на този легендарен майстор на инвестициите.

Мери Бъфет
юли 2008 г.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2212380
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205