Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2007 12:48 - Мечтата на физика
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 4338 Коментари: 17 Гласове:
0

Последна промяна: 07.05.2007 12:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Чудесен нов филм за Слънцето и черния Космос - вътре и извън нас. "Проектът Съншайн" изпълнява визуално мечтата на всеки жив физик.


Имам един познат. Завърши ядрена физика. Скоро след като стана висшист, отиде на нещо като „екскурзия” до АЕЦ Козлодуй. След това се върна и каза с интонацията на малко дете с голяма близалка в уста:  „Това е най-яката атомна централа на света!!!”. С безумен поглед, толкова щастлив, все едно е ходил до Луната без екипировка и е оживял.

Когато гледах „Проектът Съншайн” се сетих точно за тази радост, която най-вероятно с нищо не е сравнима. Какво би било за един ядрен физик да попадне в центъра на най-голямата в света атомна бомба в момента, в който като малки светулки атомите започват да се делят – верижно, до съвършената светлина... Всяка мечта обаче си има цена....

Във филма „Проектът Съншайн” екип от астронавти трябва да спасят човечеството на всяка цена. Е, добре де, вярно си звучи банално. Ама като се замислиш, явно човешкото въображение отдавна  се е поизчерпало. (Спомни си Междузвездни войни”, “Една одисея в Космоса: 2001”, „Аполо 13” и другите, докато Брус Уилис се пожертва и спаси Земята, а Лив Тейлър плака, горката).

Прибави всички филми за екипи в подводници (които се побъркват заради огромни същества на дъното на океана или заради каквито и да било проблеми) и получаваш една значителна филмография, изследваща теоретично почти всичко, което може да се случи на хора, с важна мисия и огромен психологически товар, който в един момент става непоносим.

В този филм обаче няма нито излишен драматизъм, нито мелодрама. Той е приятен за окото, с добре измислени, направени и впечатляващи ефекти и вдъхновена и прецизна актьорска игра (режисьор е Дани Бойл – една от основателните причини, че не е за пропускане).

За такъв филм трябва задължително проблем за разрешаване. Той е налице – Слънцето е изживяло живота си на звезда, гасне и астронавтите тръгват към него с последната и най-голяма (колкото Манхатън) бомба, която човечеството може да си позволи (тоест – драматичен последен шанс, животът им не значи нищо в сравнение с мисията им, която е всичко и т.н. ).

Екипът отново е подбиран много внимателно, с тях има специалист-психолог, но, разбира се всяка човешка психика има пробойни и всеки от екипажа има по един специфичен страх или качество, което би могло да застраши мисията.

Човешкия фактор си казва думата – те се отклоняват от началния курс – с цената на големи поражения върху кораба, половината измират (за доброто на останалите, които могат да оживеят само при този вариант). Психологически филмът е леко сюрреалистичен, напрегнат и психeделичен. В същото време присъства огромната енергия в близкото присъствие на Слънцето, упражняваща върху персонажите някакво странно влияние.

То се предава и на зрителя – особено във втората част, когато действието се развива като в сън, става сай-фай и ти го следваш все едно си ударил 2 водки и се опитваш да фокусираш в пустинята Сахара.

Най-големият източник на енергия се оказва не само неживо тяло, а фактор, който е способен да те накара да полудееш, да се загубиш в страховете си, да изчезнеш в дълбоките води на човешкото си подсъзнание – там където са интуицията, религията, истинската ти човешка същност.

Краят, който следва натоварения финален половин час, е очакван, изпълнен с красота, светлина и провидение. Разбира се, е щастлив. И, разбира се, ако влезеш в салона, ще го видиш. В смисъл, че не вярвам да си тръгнеш преди него...



Тагове:   мечтата,


Гласувай:
0



Следващ постинг

1. unfineshed - Без да обиждам
07.05.2007 13:46
И аз исках да пиша за този филм, но нещо ми попречи. Попречи ми това, че трябваше да го охуля.
След като прочетох твоя пост обаче не се сдържам.
Напрегнато - да така се чувствах седнал да гледам този филм, но не заради действията а заради копнежа филма най-накрая да свърши. Филм без ясна цел.
Големия проблем на създателите му,според мен е, че не са имали реална идея как да запълнят времето от час и три четвърти. Затова са вплели едно същество бивш австронавт капитан, превърнал се в чудовище благодарение на близкото присъствие на слънцето. Въпросното същество има за цел да отегчава зрителя, и да забавя красивия край на филма. Също така въпросното същество е притежава свръхестествени качества, сигурно може и да предсказва бъдещето и щеше да го направи ако не трябваше да отегчава зрителите!?
Като цяло има няколко приятни за окото моменти, много фантазия, но необоснована и най-вече много загубено време в плитки отклонения и борба с идиотско хрумване!
Харесва ми как си написала поста си въпреки че съм несъгласен с казаното в него.
цитирай
2. artdnes - :)
07.05.2007 14:51
Благодаря. За мен появата на изпържения капитан също беше странна. По едно време филмът стана няма такъв психотрилър... Не съм усетила много влачене на действието, ноимаше неясни моменти, които явно обслужваха някакво внушение, което не стигна до мен...
НО само крави край наистина щеше да лиши сценаристите от истински конфликт, проблем, който да доведе до ескалация, кулминация и развръзка.
като цяло не беше от най-лошите филми. Сполучлив начин да объркаш жанровете....
цитирай
3. thomas - Ще гледам и ще кажа.
07.05.2007 15:05
Но аз не съм безпристрастен: Армагедон е един от любимите ми филми, гледал съм го 3 пъти още в първите му две седмици и даже и днес от песента на Аеросмит мога да се разплача ;-)
цитирай
4. copycat - ---
07.05.2007 16:37
Филмовата мечта на един физик:

1. ДА НЯМА ЗВУК ВЪВ КОСМОСА!!!!
2. Да не се чуват въздушна струя и спирачки при движението на корабите.
3. НИЩО ДА НЕ ГОРИ ВЪВ КОСМОСА. (няма да им го простя това на Армагедон)
4. Телата на по някаква причина изхвърлените в космоса ДА НЕ ОСТАВАТ ЦЕЛИ.
5. Изхвърлените в космоса ДА НЕ УМИРАТ ОТ ЗАДУШАВАНЕ!!!
6. Когато някой пише уравнение, да не го пише задължително със сума отпред или да интегрират е. Някак си е обидно.
7. До отчитат, че има разлика между кинетичната температурата, метеорологична температура, feelslike температура и да зачитат кулинг фактор . На "След утрешния ден" няма да им простя и объркването на северно-атлантическото и източното тихоокеанското течения, няма да им простя и непознаването на климатичните клетки.
8. НИКОГА, никога, никога не искам да виждам как машинката на космонавтите просто си навлиза в земната атмосфера, без подскоци и без търсене на 6 коридор.

Ако кинаджиите правят разлика между експлозия и имплозия това ще е моята нирвана.

Мечтая си само бе, не може ли?
цитирай
5. thomas - Хахаха! Това е сладко...
07.05.2007 16:43
Подсети ме и за това какво можем да научим за компютрите от филмите...

1. Когато пишете дълги изречения нямате нужда от клавиша интервал.
2. Всички монитори използват букви, високи 5 сантиметра, и приятни за окото цветове.
3. Всички високотехнологични компютри като тези, използвани от NASA, ФБР и др., имат дружелюбен графичен интерфейс. Началният екран показва знакът на организацията и поле за въвеждане на паролата за достъп до секретната мрежа.
4. Тези, които нямат такъв интерфейс, имат невероятен команден шел, който разбира правилно и изпълнява команди, написани на човешки (независимо точно какъв) език.
5. Докато тършувате из PC-то, не можете да срещнете отговор от вида: "Bad command or file name".
6. Можете да достигнете до всички тайни данни в мрежата като просто напишете от клавиатурата: "Искам достъп до всички секретни файлове". Ако използвате по-мощен модел PC, можете просто да го кажете на компютъра - той ще ви разбере.
7. Мощните PC-та бибиткат на всяко натискане на клавиш или промяна в състоянието. Някои показват резултата от операциите на екрана със скоростта, с която чете човек. Най-новите имитират звука от матричен принтер при показването на всеки символ.
8. Хакерите могат да познаят всяка парола от втория опит. Най-добрите - от първия.
9. Проникването в сървъри на организации като ФБР и NASA отнема не повече от 2 минути. Сложните изчисления и зареждането на огромно количесто информация отнема 3 секунди.
10. Модемите предават данни със скорост 2 GB/sec.
11. Едно CD може да побере отоло 10 GB информация, предимно секретни данни. Записът на такова CD отнема не повече от минута, тъй като всяко PC (дори тези, покрити с прах) имат 1000х записвачка.
12. PC с високоскоростна връзка към Интернет (поне 1 Gbits/sec) може да бъде намерено дори в мазето на съседа ви.
13. Най-добрите PC-та (дори и най-малките) имат realtime възможности за 3D фотореалистична анимация.
14. Лаптопите винаги имат страхотни видео телефони, с които можеш да се свършеш с всяка точка от Земята в реално време.
15. Връзката с Интернет се осъществява в момента, в който се отвори лаптопа.
16. Лаптопите имат батерии, с които могат да работят 48 или дори 72 часа.
17. При поставяне на подходящата дискета във флопито, всичко се обвива в пушек и пламъци. От монитора започват да хвърчат искри. Електричеството на половин град като Ню Йорк спира поне за 24 часа.
цитирай
6. copycat - ---
07.05.2007 16:57
О, да, това е класика. Чела съм го много пъти, ама всеки път ми е смешно. Това май не е за хвалене...

Понякога просто се увличат. Затова харесвам Айзимов, всичко което описва звучи ПОНЕ постижимо за високотехнологична зивилизация. "Аз Роботът", въпреки, че много свободно смесваше елементи от разказите беше научно издържан.
цитирай
7. patilan - Смисълът!
07.05.2007 18:14
На мене този филм ми дойде точно като по поръчка. Просто защото предният ден завърших една книга на Richard Dawkins, The God Delusion (2006).
Като си припомня е една анкета на BBC отпреди няколко години. Англичаните определящите се като религиозни и вярващи в каквато и да е свръхестествена сила , се оказват само 35 % които вярват в господ, вуду магии и други такива измишлютини. За научната общност този процент клони кам нула. Англичаните се самоопределят и като едни от най-атеистично настроените нации.
Като се замисля, много научно-фантастични филми или просто предназначени за по-научно чувствителна аудотория, много често злодеят е някоя религиозна откачалка която саботира, убива и какво ли още не в името на.... Бог.
Противопоставянето на вярващите и църквата е много осезаемо в САЩ, където всички знаем, хората са все още крайно вярващи, а над 70 % все още вярват в Сътворението и отричат Дарвиновата теория за Еволюцията.
А в същото време, противопоставянето между Християнската църква и научната общност никога не е стихвала и е поне толкова емоционално наситена и разгорещена както и преди векове. А битките се печелят от тези които привлекат повече вярващи/невярващи. А средствата са както явни, така и невидими и неосезаеми...!

Поне вече не изгарят хора на кладите!
цитирай
8. outfaced - само като разбрах, че искат да "рестартират" слънцето ...
07.05.2007 21:51
с атомна бомба и ми стана смешно ...

тая атомна бомба, колкото цялата земя да е, пак нищо няма да стане :)

сигурно ще му фърля един поглед заради ефектите ... макар и супер нереалистични, поне ще са красиви
цитирай
9. artdnes - хаха
07.05.2007 23:37
Да кажа за секуларизацията.. и на мен тоз момент ми беше хъмм леко измислен. изобщо появата на героя, както споменах по-горе.
От друга страна секуларизацията я има само в европа... нявсякъде е налице завръщане към религията (в частност христианството - в Латинска америка и САЩ). Така че в един бъдещ свят на колапс като нищо може да има религиозни пичове готови да пожертват Земята в името на божествените закони или някаквопподобно разбиране...
цитирай
10. анонимен - hi
08.05.2007 17:05


Hello.
My name is blessing ukwa, iam an africa girl,i read your profile today it was so good to me.i feel you are the only one missing in my entered life so i desided to stop on it and let you know that i am interested to be a friend first.i also believe that coming to you will be a probabilty of meeting that very thing that has been lacking in my entered life.please contact me at my email adress (blessing_1ukwa@yahoo.com) i am a girl with respect and responsible,i respect people also and believe if you contact me,i will give you a full introduction of my self okay. i hope to hear from you soon. Remember, all the darkness in the world, can-not put out the light of a single candle as long as the light of love shines bright in your heart,and (Remeber the distance or colour does not matter but love matters alot in life)
cares for my future love
blessing baby
цитирай
11. gataca - Тия хора трябваше да доставят нещо ...
09.05.2007 19:22
Тия хора трябваше да доставят нещо от точка А до точка Б. Интересно защо избранниците и последната надежда на човечеството са супер недисциплинирани и психологически неуравновесени. Още в началото има сбиване между двама от членовете на екипажа. Можа би защото (отново) ни спасяват американци. Ако бяха немци или руснаци дисциплината щеше да е железна.
И един въпрос. Как свръх умният компютър, с който може да разговаряш свободно не забеляза тази малка подробност, че при промяна на курса пича с дръпнатите очи не е коригирал положението на щита?
Има и много други неща, останах разочарован.
цитирай
12. artdnes - :)
10.05.2007 14:31
Да логични забележки - и аз се издразних че в самото начАЛО немаше един стабиле пич на място - некви луди бяха всичките...
Да не говорим за грешката в изчисленията, както и за неоаквания член на екипажа...
цитирай
13. razcvetnikov - Не съм
15.05.2007 17:48
съгласен, че филмът е хубав. Нито подбора на артистите беше правилен. Изключително слаба актьорска игра. Сецанирият бе елементарен, нескопосан и глупав. Дори и за човек, който разбира от физика на нивото на ученик от 6-ти клас е ясно, че всичко това е невъзможно да се направи в реалността. Т.е. няма материал който да достигне слънцето при тези температури. Друг важен момент е лепсата на връзки в развитието на сюжета, които оставят зрителя в явно недоумение, кое действие след кое следва.
Операторската работа бе на нивото на студент от НАТФИЗ 2-ри курс.
Актьорът, който играеше физикът(за мое щастие непознат досега). Беше най слабият във работата си. Първо, че имаше визия на тукощо отказл се от наркотиците заклет наркоман. Второ и най-смешно, да играе драматична роля и при това физик.
На моменти се чудех дали да плача или да се смея на цялата тази гротестка, която в Холивуд сигурно ще нарекат филм.
Този филм още един път идва за да ни покаже, да не робуваме на имена на режисьори, защото никой не е застрахован от изглупяване.
цитирай
14. thomas - Холивуд?
15.05.2007 17:57
Този филм не е ли британски!?
цитирай
15. razcvetnikov - Да
15.05.2007 23:17
Прав си британски е, но Холивуд е символ на киноидустрията и това е главната идея, а не че е заснет в UK.
цитирай
16. thomas - Сглупих. Отидох да го гледам ;-)
16.05.2007 00:30
Хубави спомени - само от салатата от рукола в пицария Виктория преди филма ;-) Другото ще го забравя още днес (вече е след полунощ)...
цитирай
17. razcvetnikov - Еми
22.05.2007 16:31
така ти се пада щом не вярваш :)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2211506
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205