Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2007 17:01 - Одъртели рокери в нов филм
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 3987 Коментари: 12 Гласове:
0



"Като рокерите" е за четирима чичковци, силно разтресени от кризата на средната възраст, които, облечени в кожени прилепнали костюми, веят остатъка от косите си и мечтаят за чест, свобода и смелост...


След истерията около статията за “Приказен ездач” и признанието на един пиян познат, че се е регистрирал под фалшиво име в собствения си форум, само за да ме напсува как мога да пиша такива истерични критики, ходя на кино една идея по-либерална. Така трябва да бъде. И ще бъде.

От тогава се опитвам да бъда особено мила, доброамерена и непредубедена когато става дума за ирония на екшън, да не говорим за случаите, когато има и мотор, бррр...

Затова с най-милата усмивка и най-искрено желание отидох да гледам новия филм “Като рокерите”. Разбира се тайно очаквах хич да не ми хареса, да бъде изгубено време в американски тип шеги и закачки и единственото, което да ми остане, да са пуканки във врата... Но не бях съвсем права.

Е, вярно не е гениална комедия, след която си изпаднал в художествен катарзис и представите ти за кино са безвъзвратно преобърнати.. Но пък е забавен ситком, в който четирима чичовци се шравят на трима глупаци и доброто побеждава – нещо, в което напоследък все по-трудно вярваме... (макар че точно днес осъдиха Кузов).

В главните роли са Тим Алън, Джон Траволта, Мартин Лоурънс и Рей Лиота. Появява се и приказно сексапилната Мариса Томей - една самодостатъчна причина да гледаш филма.

Та сюжетът накратко е следният: четирима мъже на средна възраст си имат своите проблеми, които решават с периодични бягства от реалността – всяка неделя те навличат кожените панталовни (в стил Панайот Панайотов), карат мотори из спретнатите си квартали, отиват в стар рокерски бар, пийват по едно и си мечтаят за свободата на волния ездач, която би трябвало да е в кръвта им.

В един момент единият губи цялото си богатство, вторият – надеждата, че някога ще свали мацка, третият – уважението на сина си, а четвъртият – благосклонността на съпругата си (която е страховита, обижда го и го кара да работи в обществена тоалетна). Така те усещат желанието да яхнат свободата, да ударят пътя, да почувстват вятъра в пооределите си коси и да избягат – без планове, без уговорки, към океана..

Речено-сторено. Но с мечтите – до тук. Там където свършват мечтите обикновено започва трагедията, или комедията – зависи какво кефи режисьора.

В случая Уолтър Бекър е решил по забавен начин да иронизира както американската мечта и сремеж към сериозност на всяка цена, така и старите ценности на волните деца на пътя. Зад иронията обаче винаги наднича идеализмът и мелодраматичното убеждение, че има надежда дори за пълните лузъри.

Е, героите му са нещо такова – те милите се пребиват на всеки 5 минути, джаскат си главите къде ли не, ухажвани са от еректирал гей-полицай (който очакваш всеки момент да запее “YMCA”) и накрая по позорен начин се забъркват с едни истински лоши момчета, които искат да ги убият от бой. Както споменахме обаче, това не става, макар че яко се ступват с тях...

Изобщо – обичайната рецепта от смешки, анимационни клоунски каскади, романтичен привкус, гарниран с люти шегички с отделителните и размножителните нужди.

Черешката е честта на един стар рокер (тип Леми Кюмистър, Кийт Ричардс или Васко Кръпката), който с три думи усмирява озверелите хулигани и ги слага на мятото им – извън пътя на нашите пичове. А те, все така разтресени от кризата на средната възраст цепят мрака към мечтата си – преродени като Венери от водата, от няколкото здравословни тупаника и опазената си чест.

Изобщо, смях колкото искаш. Както и ирония. Двете са неразделно свързани. Така че пробвай филма, а след това почвай да събираш пари, за да можеш да идеш с мотор към Варна на 40. Честно казано баща ми преди няколко месеца си купи мотор. И взе курс по ветроходство. Мисля, че скоро ще му дишам прахта...




Тагове:   нов,   филм,   Одъртели,


Гласувай:
0



1. анонимен - Готин филм
09.05.2007 17:24
Филмче е много готино и свежо, отдавна не се бях смял така :) Много свеж и много по-добро от комедиите тип "Американски пай", супер фимче за развлечение !!!
цитирай
2. анонимен - леми кИЛмистър и "призрачен ...
09.05.2007 19:19
леми кИЛмистър и "призрачен ездач" :)
цитирай
3. анонимен - bamboocha
09.05.2007 20:23
досега не съм писал по блоговете на хората...този път не се сдържах ,като видях поредната ти рецензия за филмче-хех.Сетих се как за въпросния Ghost rider бях чел мението и без да съм го гледал върло отстоявах тезата че е голяма тъпотия и замалко да си изям боя-хаха.Този път мисля да не ти се доверявам така на сляпо и да видя тия рокери стават ли за нещо или ше изместят китаиския шит "Банкетът"от класацията ми за тъпотия на сезона;)
цитирай
4. анонимен - ...
09.05.2007 20:33
Заглавието на филма се превежда като, "Диви Свине", защо го сменят кой ли знае.
цитирай
5. анонимен - поредният тъп филм
09.05.2007 20:53
всичко съм казал в заглавието
цитирай
6. artdnes - :))
09.05.2007 20:55
За номер 3, радвам се че си ми се доверил... За "Банкетът" мен ме изкефиха ефектите, но наистина беше протяжен... А този ако го гледаш с американски очила на очите.. може и да се посмееш;))
цитирай
7. estrella - Ще
09.05.2007 21:41
говоря с теб отново когато станеш на средна възраст. Не че ще ти мълча до тогава де, но ... разбираш ме;) Ще гледам филма на всяка цена.
цитирай
8. tata - Пожелавам ти и ти да вееш остатъка от ...
09.05.2007 22:45
Пожелавам ти и ти да вееш остатъка от косите си на някой мотор и тогава ще говорим.
Е,аз си знам ,че когато си млад си арогантен!Но не прекалявай!
цитирай
9. анонимен - Характеристика на ...
10.05.2007 00:04
Виждаме, че съществува голяма пропаст между авторката на този постинг и нейните родители, които при нейния случай НЕ са на особена почит!!!

Лета
цитирай
10. анонимен - bamboocha
10.05.2007 10:03
обаче това с номер 3 изби рибата-хах;)все едно сме в некаква посткомунистическа утопия и вместо с имена хората ги наричаме с цифри;)Номер 6-нямам такива очила;)но мерси за съвета:) иначе за банкета се сещам как една мацка зад мен по едно време се изцепи"мило спиш ли;)хех и че хората към края се смееха на поредната смърт във филма все едно гледат комедия;)
цитирай
11. artdnes - Бе гледам че така се отговаря... затова по номер.
10.05.2007 14:29
Иначе какво да кажа - първо с баща ми сме в чудесни отношения и с времето все по-успешно се проявявам черния си хумор за кризата на средната възраст, чиито симптоми той преживява - спомениатия мотор, мечтите за яхта, ветроходтвото 2 пъти в година, диетите за отслабване и романтичните почивки с мама...
Това че се шегувам с плешивостта не значи че съм арогантна, а че съм иронична. Но много повече- самоиронична.
така че мм да....
Да- Банкетът не е за всеки....
И най-накрая - баси трябва ли да съм толкова внимателна към хората на средна възраст? ми те са далеч по-умни, далеч по-забавни и такива шеги не би трябвало да ги засягат. още повече че са добронамерени:))
цитирай
12. tata - Щом са добронамерени, няма проб...
10.05.2007 18:50
Щом са добронамерени,няма проблем! Щото ми се стори друго!Значи вече ще знам!Ще се смея!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2217918
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205