Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2007 21:11 - Легенда за басиста
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 2013 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 23.05.2007 15:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Концертът на Маркъс Милър ни приближи до небето, без да се наложи да се качваме до трети балкон на залата. Ето повече за космическия финал на любимия ни фестивал... 


Самата новина, че пролетният "София джаз пик” ще бъде закрит с концерт на легендарния басист Маркъс Милър беше достатъчен повод от месеци да потриваме сладостно ръце и да потропваме нетърпеливо с крачета. Накрая концертът дойде – и разбира се, не мина незабележимо. И аз бях близо до небето.

Но не в смисъл, че гледах концерта от трети балкон. Напротив – още в началото си бях долу, до сцената. За тази цел раздадох малко нежно лакътно правосъдие в претъпканата зала 1 на НДК. Близо до небето, защото аз, заедно с всички там и тогава изживяхме пълното полудяване на това да си толкова близо и да чуеш наживо Маркъс Милър.

Преживяването беше адски силно – заради това, че беше тъмно, слухът на всички беше крайно изострен и музиката направо лазеше у хората, вътре, около сърцето и белите дробове, спираше дъха, разтупкваше те и те водеше.

Посоката е ясна – яко фънк с елементи на джаз, фюжън и r"n"b. Изсвирени на известния Fender Jazz Bass от специалната серия, кръстена на басиста. И като стана дума за инструменти, не бяхме лишени от демонстрация по мултиинструментализъм - ако има такава дума, тя е валидна за Маркъс Милър, защото само в рамките на няколко песни той смени кларинет, бас-кларинет, клавири, бас китара и разбира се – личния си инструмент – глас.

Изпълненията му включваха класики от "Come Together" на Бийтълс, през кавър на Стиви Уондър, последван от композиция на Майлс Дейвис и авторското “Tutu". Всичко това доведе до вокалното изпълнение на песента "Boomerang" - “What goes around comes around” - пее той и енергията, която изпраща чрез музиката и дрезгавия си глас наистина се връща – дори с по-голяма сила - обратно на сцената.

Всяко усещане, което се изливаше от върха на пръстите на музиканта и неговата банда достигаше директно в дълбините на крайно зажаднелите за плътна, силна, мощна и наситена музика фенове. Затова дори и без изпълнение на любимата ми “Power of Soul” почувствахме силовото и величествено усещане за музика на душата на басиста.

Концертът тръгна много силно, достигна до творчески делириум по време на върховото соло на Милър, в което басът вече не беше дъска с опънати метални жици на нея, а нещо огромно, живо, което можеше да говори и да пее, дори когато барабаниш по грифа. Изобщо – феноменално избухване беше, и съответно – последвано от някакво леко отпускане, което на мен поне ми подейства отрезвително.

Не ме опияниха бисовете, но пък енергията на претъпкана зала, която става на крака и пляска, си беше доста силен емоционален заряд.

Освен това Милър свири с наистина страхотна банда – музикантите, особено брас-секцията, са със сигурност поне толкова интересни, колкото е той. Солата на Патчис Стюърт (тромет), Кийт Андерсън (саксофон) и Грегъри Марет (хармоника) бяха виртуозни, дирижирани от самия Милър, каторазговор и надсвирване между тях. Впечатляващи бяха и Пуги Бел на барабаните и Боби Спаркс на клавишни.

В крайна сметка – космически финал на любимия ни фестивал.



Тагове:   легенда,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lion1234 - Блазе ти!
23.05.2007 14:34
Не се съмнявам,че си преживяла нещо върховно! Да
слушаш Маркъс Милър на живо си е истинско съби-
тие! Аз също му се възхищавам. Редовно си слушам
и неговите колеги Стенли Кларк,Виктор Бейли,Джа-
ко Пасториус/лека му пръст!/ и други светила на
фюжъна. Ако бях в Б-я,нямаше да пропусна това
великолепно събитие.Здраве да е. Чрез твоя пос-
тинг успях поне за малко да се потопя в тази не-
вероятна атмосфера. Лек ден!
цитирай
2. starsailor - Е, аз го изтървах. Завиждам ти. Няма ...
23.05.2007 17:53
Е,аз го изтървах.Завиждам ти.Няма да казвам,че ти завиждам благородно.МАМКА МУ КАК МОЖАХ ДА ГО ИЗТЪРВА.....................................................Между сълзите си пускам "Funny" и ви прощавам,че сте били там,а аз НЕ>
цитирай
3. анонимен - ghMvFPMlnOKMsBNqE
24.05.2011 15:54
You're the graeetst! JMHO
цитирай
4. анонимен - McAaFhdlrQMyxMf
25.05.2011 13:48
aCjC26 <a href="http://vusjalpgyhqh.com/">vusjalpgyhqh</a>
цитирай
5. анонимен - RZdVdWOXdP
25.05.2011 19:07
vbsBLE , [url=http://vdqpfsrvjarx.com/]vdqpfsrvjarx[/url], [link=http://nfikytmbjpqm.com/]nfikytmbjpqm[/link], http://urpomffjsvmb.com/
цитирай
6. анонимен - cXOhxfnCcMV
28.05.2011 14:05
PIKwe3 <a href="http://opvjbxdwqnup.com/">opvjbxdwqnup</a>
цитирай
7. анонимен - vcWtLmAnJdS
31.05.2011 18:23
kPcgGT , [url=http://jufpyupzxnxo.com/]jufpyupzxnxo[/url], [link=http://dqalgzgptyru.com/]dqalgzgptyru[/link], http://sffqfgadcnny.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2211609
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205