Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2007 14:27 - 100 години Вера
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 462 Коментари: 0 Гласове:
0




image

До 22 юли 2007 в залите на Националната художествена галерия ще можем да се насладим на изложбата, посветена на 100-годишнината от рождението на Вера Лукова (1907-1974).

В експозицията са представени 40 произведения, които осветляват нейния път през 30-те, 40-те и 60-те години на ХХ век - времена, когато се поставят основите и се формира обликът на съвременното българско изкуство.

Вера Лукова трайно сплита съдбата си с този не лек процес на модернизация на българското изкуство и става един от инициаторите и организаторите на Дружеството на новите художници, основано през 1931 г.

Вера Лукова завършва живопис в Държавната художествена академия през 1930 година. Още с първите си прояви привлича вниманието на критиката и през 1931 година и получава Първа премия за живопис на V Обща художествена изложба.

В изложбата на Националната художествена галерия са представени образци на ранното творчество на Вера Лукова, предимно портрети, които носят заряда на чувствителния художник, надарен с усет към модерното и неконвециалното. Нейните търсения в посока на съвременна синтетична живопис не остават незабелязани и през 1937 година тя получава златен медал на Парижкото изложение.

Вера Лукова прекарва една година в Париж и произведенията от 1938-1939 година, показани в изложбата, очароват с артистичната свобода и модерния живописен подход.

През 40-те години на ХХ век в творчеството на Вера Лукова се засилват нео –класицистичните черти. Портретите, пейзажите и натюрмортите, включени в изложбата, представят и тази насока в живописта й.

През 60-те години, след десетилетно мълчание, Вера Лукова завладяващо и категорично се завръща в художествения живот като творец, който остро чувства пулса на времето. Портретите, пейзажите и натюрмортите от този перод са зрели и едновременно с това – по младежки дръзновени.

За първи път в изложбата се представят и нейни илюстрации и оформления на книги. Напълно нова непозната за публиката, а и за специалистите, е изявата на Вера Лукова като художник на сценографски проекти за костюми.

В изложбата, посветена на 100-годишнината от рождението на Вера Лукова, са включени произведения от сбирките на Националната художествена галерия, СГХГ и художествените галерии на Стара Загора, Сливен и Шумен. Благодарение на любезното съдействие на частни колекционери са представени нови и непознати творби на Вера Лукова.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2219509
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205