Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2007 14:48 - Безплатна прожекция на филм по случай 60-годишния юбилей на Антон Радичев
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 823 Коментари: 0 Гласове:
0




image

Антон Радичев посреща 60-ия си рожден ден с филма "Спирка за непознати" /1988/ на Иван Росенов с участието на Катя Паскалева, Стефан Мавродиев, Никола Тодев и др.. Прожекцията е безплатна - на 6 юли в кино "Одеон", в рубриката "Български екран".

Според специалистите това е пар екселанс камерен филм. Мъж, жена и гара. "Гара за двама" по български" - такова заглавие би било подходящо за битова комедия или пародия на Елдар Рязанов. Но тук сме изправени пред психологическа драма, пред екзистенциален размисъл. Това е един от така наречените малки филми - с прост сюжет, без постановъчни ефекти, разчитащ на нюанса и полутона в актьорското поведение, на детайла от бита и обстановката.

Търсенията на режисурата са в посоката на Бергман - въведени сме в сферата на интимното битие с аскетично съсредоточаване върху човешките отношения. Деликатно проникваме в душевния свят на двама непознати, които постепенно ни се разкриват сред монотонното всекидневие на забравена жп гара, отбелязва критиката.

"Радвам се, че съм един от тези, които понякога успяват да сътворят комичното. Обичам смешното във всички видове изкуства, а и в живота. Ужасно е важно човек да може да се надсмива и над себе си!", казва Антон Радичев по повод на многобройните си превъплъщения през годините.

Тони Радичев е артистичното и талантливо въплъщение на "малкия човек", способен и на големи дела. Неговите герои обагрят националния ни характер с мекота, доброта и чудна непосредственост, зад която прозира тревожният ни балкански драматизъм и тънка самоирония, отбелязва екипът на Филмотеката и пожелава нови бляскави превъплъщения на актьора.

Той е синоним на симпатичен. Излъчването му е топло и дълбоко. Става ти близък от първия момент - като роднина или дългогодишен приятел. В него няма високомерието, суетата, снобизма на някои негови колеги. Прякорът му е Баба Тонка и той не роптае срещу него. Иначе е истинска театрална звезда - вече 33 години играе на сцената на Народния театър; киновеличие с над 50 филмови роли; телевизионна знаменитост - вечният мърморко и неудачник от НЛО, припомнят от Филмотеката.



Тагове:   Юбилей,   филм,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2212185
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205