Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2007 17:09 - Картини от А до Я
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 471 Коментари: 0 Гласове:
0




image

На 10 юли в Музикалния център „Борис Христов” ще бъде открита изложбата „Кирилицата“, в която трийсет пловдивски художници представят своята творческа версия на буквите от азбуката.

Картините са изработени с живописни средства по избор на художниците, предимно маслени, темперни и акрилни бои, текстил.

Буквите са разпределени на авторите чрез жребий. Обединяваща нишка на експозицията представлява и идентичният размер на платната: 90/90 см. Така творческият прочит на всяка буква е представен на публиката като кадър от своеобразна фотолента, запечатала иначе невидими особености на авторския стил.

Идеята 30 пловдивски художници да нарисуват българската азбука възниква след като на 23 декември 2006 г. над 250 пловдивчани нарисуваха “Картината на Пловдив” в центъра на града. Творбата беше създадена като част от Националната програма за отбелязване на присъединяването на Република България към ЕС.

После идва идеята на пловдивските творци да бъде предложено ново предизвикателство, чрез което да разгърнат специфичното си художествено майсторство и да оставят собствения си почерк върху „азбучните платна”. Официалното откриване на изложбата в Пловдив е на 24 май 2007 г. в Градската художествена галерия.

Въздействаща, неочаквана и много лична интерпретация на буквите – това е запазената марка на пловдивската група художници . Изборът на мястото за софийската премиера на този проект не е случаен – буквите от кирилицата ще бъдат събрани в музикален център „Борис Христов“.

Ето някои от вдъхновените откирилицата автори на проекта:

Атанас Хранов е автор на интерпретацията на буквата „Ш”, „разказана” като приспивна песен. Чувствал се е уютно в този общ проект, защото художникът винаги остава сам с платното си.

Ангел Гешев е автор на композицията „К”. Поканата да се включи в проекта „Кирилицата” го е настигнала в далечна Азия. „От седемнайсет години темата за буквите е тема, която е ми е близка”, казва художникът.

Димитър Келбечев определя своята версия на буквата„Я” по следния начин: „Любовта ми към метафизичното и сюрреализма ме подсетиха, докато рисувам последната буква от кирилицата, да репликирам известната творба на Рене Магрит “L’usage de la parole” (1928-29 г.) В средата под голямата буква, на самия хоризонт е нейният средновековен прототип. А небето, рибите, облаците, безвремието могат да се видят и усетят в пловдивското лято.”

„Кирилицата” е вдъхновила още:

А - Михаела Иванова

Б - Станимир Видев

В - Маргарита Джарова

Г - Бисер Дамянов

Д - Венета Маринова

Е - Емилия Арабаджиева

Ж - Ицко Мазнев

З - Жорж Трак

И - Валери Ценов

Й - Матей Матеев

К - Ангел Гешев

Л - Недко Итинов

М - Георги Щърбев

Н - Никола Певичаров

О - Кольо Карамфилов

П - Васко Стоев

Р - Ангел Василев

С - Румен Жеков

Т - Ангел Китипов

У - Вълчан Петров

Ф - Румен Нечев

Х - Николай Няголов

Ц - Димитър Кирчев

Ч - Владимир Генадиев

Ш - Атанас Хранов

Щ - Нели Ценова

Ъ - Николай Кучков

Ь - Ангел Пачаманов

Ю - Лили Кичукова

Я - Димитър Келбечев




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2219312
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205