Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2007 15:56 - Име - фамилия
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 725 Коментари: 0 Гласове:
0




image

Илюстрирана книга за Медичите ще излезе в книжарниците тези дни. Медичите са могъщ флорентински род, дал на Европа папи и кралици, меценати и престъпници. Неговата история е изпълнена с възходи и падения, с коварство и кръв, с предателства и победи.

В книгата е проследена съдбата на изключителни личности като Лоренцо Великолепни, папите Лъв Х и Климент VII, Катерина (с която се свързва Вартоломеевата нощ) и Мария де Медичи, като всичко това е изпълнено с много любопитни и скандални факти за прочутата фамилия.

Историята е разказана увлекателно и интригуващо, с вещина и задълбоченост. Семейната история на Медичите е пълна с коварство и кръв, с предателства и победи, с унижения и възходи, власт, пари и амбиции.

Представителите на рода достигат до най-високите етажи на властта в Ренесансова Европа и познават най-големите падения в морален и политически план.

Започнали като търговци и банкери, скоро Медичите решават да разширят сферата си на обществено влияние, като се включат и в политическия живот на Флоренция и я управляват в продължение на три века. Двама представители на рода стават папи (Лъв Х и Климент VII) и от върха в католическия свят разпростират влиянието на Медичите в цяла Европа.

След това Катерина де Медичи се омъжва за Анри ІІ, ражда още трима крале (Франсоа ІІ, Шарл ІХ и Анри ІІІ) и, благодарение на властния си характер, почти тридесет години на практика тя е истинският владетел на Франция.

Възходът на Медичите съвпада с разцвета на Ренесанса и се свързва с покровителството на най-големите италиански творци във времето на небивал възход на науките и изкуствата.

Под тяхната опека развиват таланта си гении като Донатело, Ботичели, Микеланджело, Леонардо, Рафаело, Рубенс и Веласкес, насърчавани и предразполагани от владетели като Лоренцо Великолепни и кралица Мария де Медичи...

Издава: Персей



Тагове:   име,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2219569
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205