Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2007 16:00 - Пълна лудница
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 1091 Коментари: 1 Гласове:
1




image

“Записките на чистачката Мод“ е единственият засега роман на Мариан Пала. Досега авторът е изпробвал перото си с поезия, или по-скоро анти-поезия, криминални микро-разкази и други експериментални жанрове.

Новата му книга обаче е изключително забавна. Можеш спокойно да я четеш като хумористичен роман или като колекция от тъпи вицове и словесни гегове. Ако обаче се вгледаш по-внимателно, ще разбереш, че става дума за интелектуален ребус, казващ в абсурдистко-гротесков ключ множество горчиви истини за тоталитарното минало и деформациите на настоящето.

Има ги и темите за творчеството и писането, както и за нелепостта и несъстоятелността на политическите и социалните проекти и практики на ХХ век и дезориентираността на човечеството на прага на ХХI век.
В романа са измесени и оригинално пародирани наивистичната, пикарескната, приключенската, катастрофичната, утопичната и антиутопичната литература, нонсенсът, черният хумор и класическият фолклор.

Двамата главни герои, или по-точно антигерои, Матей и Кърт се движат произволно из историческите епохи и културните и географски пространства, спасяват Земята от нашествието на говорещи плъхове-човекоядци.

За разнообразие вземат участие в съграждането на новия свят от шепата оцелели, общуват с крале и с бутафорни съвременни властници. Освен това преживяват безброй невероятни приключения ту като клиширани каубои, ту като комични партизани, ту като лесно забогатели нови капиталисти. Всичко това се разиграва в една реалност колкото фантазна и конструирана, толкова и подозрително напомняща времето, в което живяхме и живеем.

Мариан Пала, роден през 1953 г. в словашкия град Кошице, е една от най-нестандартните фигури в чешкия литературен живот. И не само в литературния. Пала е мултикултурен творец.

Завършил е Бърненската консерватория, специалност контрабас, бил е дълги години музикант в оперен оркестър, а през последните години свири в групата Суперлимонада“.

Освен това е ексцентричен художник-концептуалист (и илюстратор на собствените си книги), драматург (и сценограф на собствените си пиеси), автор на нашумели пърформанси и инсталации, публицист, понастоящем доцент във Факултета по изобразително изкуство на Техническия университет в Бърно.

И още, по собствените му думи - разхождач на кучета, разведен, перманентен безпаричник, ранен неставач, инцидентен писател на свободна практика и собственик на язва на дванайсетопръстника, човек, който сам не знае какво е всъщност“. Спорно е на кое повече дължи известността си - дали на нестандартните си творби, или на нестандартната си личност на волен бохем и естетически провокатор.

Впрочем самият Пала не се изживява като значим писател или литературен законодател - текстовете му, в които често се самоиронизира, са очевидно просто един от многото начини да забавлява другите и себе си.

Издава: Колибри



Тагове:   лудница,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - !!!!!
25.07.2007 14:31
blagodaria,6te ia potursia
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2219303
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205