Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2007 16:19 - Сто ключа към Прехода
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 639 Коментари: 0 Гласове:
0




image

На 3 септември излиза новата книга на Никола Статков - “Стоте ключа”. В нея авторът задава кажи-речи повечето наболели въпроси около Прехода.

В серията: Защо през така наречения Преход, за кратко, някои люде натрупаха огромно състояние, а мнозинството българи стигнаха до просешка тояга?

Защо мнозина от нявгашната номенклатура и децата им забравиха идеите, на които ужким служеха, и бяха сред първите забогатели бързо-бързо?

Защо и те, и другите новобогаташи, в миналото обикновени хора, се превърнаха в хищници, готови на всичко в името на царица-парица?

Защо не се намериха сили, които да попречат на тоталното разграбване, понякога с привидно законни средства, а най-често грубо и безцеремонно, на създаденото с потта на народа ни?

Стрелката към отговорите минава пред пътя на фамилията на достолепния човек и хуманист, бившия учител Филип Добрев, която е в центъра на повествованието. Събитията “се случват” в столицата и в митичното село Буката, известно от романа на Никола Статков “Отмъщението”.

Подобно на редица други села и то умира: всичките му сто къщи са празни, стоте ключа – непотребни. И тук, както и в други произведения на автора, има една голяма любов – между Филип и двайсет години по-младата му бивша колежка Надя...

Самият автор споделя, че в романа се е опитал да разкаже “за плюсовете и минусите на социализма у нас и за варварското лице на днешния побългарен капитализъм”.

Други книги от автора са сборниците с разкази: “Лъжата, че си живял”,“От Бога до дявола”, “Соленият вкус на кръвта”,“Всеки ден не е петък”, “Любовни разкази”, “Горчивиразкази”, както и романите: “Ден като нощ”, “Белегбез рана” и “Отмъщението”.

Никола Статков е и сценарист на няколко игрални филма, сред които - “Господин за един ден”, “Темната кория”, “Двамата” и телевизионния сериал “Неочаквана ваканция”.

Издава: Унискорп



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2219630
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205