Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2007 17:17 - Три пласта град
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 1768 Коментари: 10 Гласове:
0



image

Самостоятелната изложба на Георги Георгиев, с която Галерия Сариев открива новия сезон, програмно и синкретично представя политиката на галерията да акцентира на керамиката, като съвременна медия от дизайна до арт-обектите и скулптурата. Тя осмисля някои актуални за съвременния дизайн въпроси: динамизирането на отношенията утилитарен предмет – художествен обект, тираж – уникат.

В изложбата “Градски план” авторът показва свободни порцеланови модули в минималистичен стил като чрез тях създава синтаксис на формите, даващ възможност за лични инвенции в конструирането на обектите. Този нов синтаксис той избира да материализира през урбанистична визуалност като език и градът като азбука. Изложбата е представена в три групи обекти илюстриращи свободния принцип на конструиране - вази, свободни пластики и стенни чинии.

Диалогът между функцията (утилитарното) и художествения обект е акцентиран в първата група – съдове, вази. Свободно комбинирани те подсказват релефността на градския пейзаж и неговата динамичност. Прорезите в тях са като обтекаемост на времето, а черно-белият регистър на цветовете говори за анонимност, но и за драматично предизвикателство.

Дуалистичността е изразена и в самата функция – от една страна те са вази, а от друга авторът леко иронично дистанцира и дискутира церемониалността на ползването и тържествеността на материала порцелан. Съдовете имат многозначно излъчване, автономност и еманципираност от утилитарното.

Втората група са свободни пластики извън функционалността. Чрез динамични взаимоотношения на обемите, редуването на плътност и празно пространство, светло и тъмно се създава усещането за макет на градска среда. Според авторовия концепт, чрез резките скокове в мащаба се акцентира и върху въздействието на порцелана от камерно интериорно звучене до монументално екстериорно.

Третата група обекти са стенни чинии – скици проекти на модулните обекти с определено интериорно и декоративно звучене. Те съчетават характерните за промишленото производство ситопечатни техники с декоративните техники на униката.

Цялостната визия на изложбата създава настроението на градското светоусещане, на еманципираната воля за изграждане на индивидуален свят между щампата и правото на избор. Леко иронично намигане към прекалената сериозност и йерархичност на надграждането.

Изложбата ще продължи от 4 септември до 28 септември.



Тагове:   град,   пласта,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. temenuga - Квалитетен коментар
05.09.2007 10:55
Художествен усет, съзерцателност в световъзприятието, отразено в обличане в думи на мисловни и фактически форми, "три пласта" интелект - т.е. многоизмерен и различно проявяващ се - това са параметрите, които придават на публикацията не просто тежест на интелктуализирано четиво, а реална стойност - поради видимо проявяващите се и латентно заложени личностни качества в написаното.
Поздравления - от един безпристрастен колега:)!
цитирай
2. анонимен - rUAKnBaIk
24.05.2011 08:46
Home run! Great slugging with that awsenr!
цитирай
3. анонимен - eeslZvznKJqgXyN
25.05.2011 17:50
Now I feel stupid. That's claered it up for me
цитирай
4. анонимен - ItqnaYJLo
25.05.2011 18:30
iGV78A , [url=http://jpxzoulvixlx.com/]jpxzoulvixlx[/url], [link=http://khvekfnrnmdk.com/]khvekfnrnmdk[/link], http://ixmirbyridla.com/
цитирай
5. анонимен - OVxYVGYwn
26.05.2011 13:34
wz5YNC <a href="http://bhalnsatdlie.com/">bhalnsatdlie</a>
цитирай
6. анонимен - JcvYOhKFWCSDsDnoE
26.05.2011 19:52
pLwf3J , [url=http://aezwmnukpwyi.com/]aezwmnukpwyi[/url], [link=http://nhhfkitluwvg.com/]nhhfkitluwvg[/link], http://ofqookwbellk.com/
цитирай
7. анонимен - ZlbebhsfnPVipRz
28.05.2011 13:55
v4aTpR <a href="http://ylsxdymqlcvn.com/">ylsxdymqlcvn</a>
цитирай
8. анонимен - GVVoXZVqkZnnAz
28.05.2011 19:17
6YFJGI <a href="http://zznxwvqderif.com/">zznxwvqderif</a>
цитирай
9. анонимен - CTOLrFLRaFkCislDH
31.05.2011 18:06
tuohFq , [url=http://gujahcomuqyh.com/]gujahcomuqyh[/url], [link=http://qogusxucxdmc.com/]qogusxucxdmc[/link], http://jyzcfoyolkiw.com/
цитирай
10. анонимен - JuQazAsignVQ
01.06.2011 13:31
bAlVvM , [url=http://uwpyavlcskpc.com/]uwpyavlcskpc[/url], [link=http://hecpaxsoqhzu.com/]hecpaxsoqhzu[/link], http://ecyslwwnotqp.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2218020
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205