Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2007 12:11 - Балкански сенки в Торонто
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 1314 Коментари: 4 Гласове:
0



image

За първи път филм с българско участие намира място в престижната програма „Специално представяне” на фестивала в Торонто.

„Сенки” на македонския режисьор Милчо Манчевски, копродукция на българската продуцентска фирма „Камера ООД” с партньори от Македония, Германия, Италия и Испания, е сред най-очакваните събития на първия по значимост кинофестивал на Северна Америка.

Кинофорумът, който по принцип няма официално жури и конкурсен характер, се счита за барометър на настроенията в навечерието на сезона на годишните филмови награди.

Неслучайно някои от най-големите фаворити за „Оскар” в почти всички категории редовно имат своята премиера тук. В този смисъл фестивалното представяне в Торонто на най-новия филм на Милчо Манчевски, отличен за дебюта си „Преди дъжда” със „Златен лъв” от Венеция през 1994 г. и номиниран за „Оскар” като най-добър чуждоезичен филм, е елемент от целенасочената стратегия на световния разпространител на лентата „Бавария филм интернешанъл” .

„Сенки” е най-амбициозният проект до днес на 47-годишния македонски киноавтор, завършил кино и фотография в Университета на Южен Илинойс, САЩ. Филмът с бюджет над четири и половина милиона евро е заснет от международен екип в Македония, изцяло с македонски артисти и на македонски език. Той разказва съвременната история на талантлив млад лекар Лазар Перков, чийто живот се преобръща с главата надолу, след като оцелява при кошмарна автомобилна катастрофа.

Върнал се към живота, той още по-болезнено усеща липсата на нещо много важно, което ограбва смисъла на съществуването му. В поредица от призрачни срещи с хора, които той вижда как умират отново и отново, Лазар се превръща в герой на истински трилър. Той отчаяно се бори да предотврати чуждото страдание и да изкупи вината на предишните поколения.

Както и в двата предишни филма на Милчо Манчевски, наред с вълнуващия разказ сред главните достойнства на неговото кино е виртуозната визуална концепция. Освен постоянния му сътрудник- художникът Дейвид Мънс, за нейното сътворяване в „Сенки” заслуга имат италианският оператор Фабио Джанкети (заснел „Мечтатели” на Бертолучи), монтажистът Дейвид Рей, работил с режисьори като Браян Де Палма, Роберт де Ниро и Пол Нюман, както и целият интернационален екип.

„Работата с професионалисти от подобен мащаб е изключително важна за израстването на българските кинематографисти и повишаването на стандартите на нашите собствени продукции ”, споделя българският продуцент на „Сенки” Димитър Гочев.

Значителен принос за успешното българско партньорство в този престижен филмов проект, който тепърва ще трупа награди и популярност, имат още финансовата подкрепа на Националния Филмов Център и копродуцентското участие на Българската Национална Телевизия.

„Сенки” ще бъде разпространяван в България в началото на 2008 г. от „Българска Дистрибуторска Компания”.



Тагове:   торонто,


Гласувай:
0



1. анонимен - DthsvtBOSkKGP
24.05.2011 15:07
I thank you hmulby for sharing your wisdom JJWY
цитирай
2. анонимен - mMXnIeoqVGtejfwy
25.05.2011 19:35
oJHFZl , [url=http://mzysoyxvrgax.com/]mzysoyxvrgax[/url], [link=http://inzyjadtgays.com/]inzyjadtgays[/link], http://wvdozikblgsq.com/
цитирай
3. анонимен - xeCPaDVOT
28.05.2011 13:47
UhvbMc <a href="http://bpdbhdouybgz.com/">bpdbhdouybgz</a>
цитирай
4. анонимен - hlLAWAHCUgRwvxKQ
31.05.2011 18:26
Vczlmc , [url=http://gllbtiivoxgq.com/]gllbtiivoxgq[/url], [link=http://wlrshzxeaxdr.com/]wlrshzxeaxdr[/link], http://uxugsghtrxoo.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2211536
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205