Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2007 12:12 - Еко любов на моста
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 807 Коментари: 0 Гласове:
0




image На 17 септември на Моста на влюбените в София беше открита фотоизложбата „Земята отвисоко”. Тя съдържа 117 уникални фотографии - невероятните гледки, заснети във въздуха от френския фотограф Ян Артюс-Бертран. Грандиозната експозиция, обиколила 70 държави и разгледана от над 100 милиона души в цял свят, е първата по рода си на открито в страната. Тя е организирана е от Списание 1 с генералното спонсорство на М-Тел и с подкрепата на Столична община, Impact Corporation и Френския културен институт.

Част от гледките са големият Призмичен извор в националния парк Йелоустоун (САЩ), ято червени ибиси от делтата на Амакуро (Венецуела), памучни тъкани, които съхнат на слънце в Индия, сушене на фурми от птичи поглед в Египет, кристални водни образувания в Кения и много други зрелищни портрети на планетата Земя, уловени от небето.

“Земята отвисоко” е мащабен и активен проект, роден преди 17 години. Тогава френският фотограф и изследовател Ян Артюс-Бертран решава да запечата състоянието на планетата Земя чрез въздушни фотографии. Амбициозната идея скоро среща подкрепата на Юнеско и Ян започва своите “репортажни” снимки, правени от хеликоптер над 5 континента и 150 държави, от височина между 300 и 3000 метра.

Проектът на Ян Артюс-Бертран продължава и в момента, след прекарани 4000 часа в небето от Антарктика до Сибир и над 300 000 заснети фотографии. Паралелно с това, най-добрите от тях обикалят света вече 7 години. Чрез своите снимки, Ян Артюс-Бертран разкрива невижданата красота на планетата Земя и едновременно с това ни кара да се замислим за ролята на всеки един от нас в запазването на нейното бъдеще.

“Нямам никакви претенции фотографиите ми да са изкуство. Единствената ми грижа е да бъда съвестен очевидец за бъдещите поколения... И макар моето свидетелство да ни кара да се замислим върху собствените си отговорности, то определено остава оптимистично. Всеки един портрет, било на Земята или нейните обитатели, се стреми да покаже най-доброто, за да докосне най-доброто в самите нас.”, казва авторът за своята изложба.

Ян Артюс-Бертран е френски фотограф, журналист, фоторепортер и виден еколог. Неговото “свидетелство чрез образи”, намерило израз в изложбата “Земята отвисоко”, е посветено на устойчивото развитие – единственият процес, който позволява на човечеството да консумира не по-малко, а по-добре, да подобри условията на живот на сегашните жители на планетата и едновременно с това да подсигури нуждите на бъдещето.

Откриването на Изложбата се радваше на невероятен успех – мостан а влбените едва не се прегъна от многото посетители. Те бяха посрещнати от специален еко коктейл с екологично чисто меню от кубчета таратор, сушени домати върху царевичен хляб, „сифони” с въздух от босилек, мащерка и риган, пяна от грах с кардамон и др. Освен бяло вино и розе, гостите пиха айрян от еко кисело мляко, а за десерт получиха тиква с мед и орехи.

Кураторът на изложбата Еми Барух отправи своето лично послание към всички гости на откриването: „Искаме тази изложба да ви накара да се замислите не само за това колко красива е планетата Земя, но и за това, че нейната красота има нужда да бъде запазена и отговорно съхранявана от хората във време, когато цялата природа е в опасност от човешката дейност”.

Изложбата е със свободен достъп за всички жители и гости на София до 18 ноември.



Тагове:   моста,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2218677
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205