Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2007 12:12 - Награди и сънища в Двореца
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 782 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

В последния ден от Петия международен фестивал за късометражно кино в Двореца Балчик бяха определени всички победители във всички категории.

Първо на сцената на официалното закриване излезе Цанко Василев, който благодари на всички, които помагат чудесния фестивал да се случва, но сподели, че още по-благодарен е на онези, които не пречат. След кратката реч, премина директно към награждаването.

Международното жури не беше в пълен състав, защото Матиаш Иванишин трябваше веднага след края на състезателната програма да отпътува. След множество имейли от различни държави обаче, той и другите членове на журито – Файсал Куреши и Бари Хенсън, са постигнали консенсус около следните отличия:

Специалната награда на журито е за шведския игрален филм "Малък Тигър" на Анна-Карин Андерсон. В него едно момче полага усилия да се справи с проблемите, които му създават двете му майки и съседските кучета. Адски забавен и с чудесна операторска работа, филмът впечатли и българската публика в салона.

Наградата за игрален филм заслужи "Тениската" на Хосеин Мартин Фазели, продукция на Чехия. Той заключваше един наистина брилянтен диалог между предната част и гърба на една тениска- надписите бяха, както следва- “Господ е мъртъв. Ницше” отпред и “Не, Ницше е мъртъв. Господ” на гърба. По средата е въображението на режисьора и сладкото чувство за хумор на сценариста...

Победител в анимацията е британският филм "Т.О.М" на Том Браун и Даниел Грей. Наградата беше съвсем очаквана, имайки предвид, че мнозинството от хората, които бяхме на скрийнингите, определяхме този филм като фаворит и като наистина забавна комедия. В нея едно момче прави своето абсурдно пътешествие до училище, като крайният резултат са бурни аплодисменти и смях в залата.

Най-добрият документален филм на фестивала според журито е "Сона и нейното семейство" на Даниела Руснокова от Словакия. Той представляваше реалистичен, откровен и леко шокиращ разказ за едно многодетно циганско семейство.

В конкурса за телевизионни филми, който се организира за първи път, победител е "Истории за ателие", посветен на художника Светлин Русев. Продукцията на БНТ е под режисурата на Дамян Петров, по сценарий на Петя Тетевенска. Наградата е от Културния център "Двореца" - едноседмична почивка в комплекса за екипа на филма.

Българските победители, определени с тайно гласуване от публиката на фестивала са: Игралният филм на Христо Гочев "Пресечки" взе голямата награда.

"Господарят на небето" на Свилен Димитров и "Да имахме жени" на Неделчо Богданов са фаворити с равен брой гласове при анимационната програма.

Победител при документалните пък е "Четири" на Бранимир Богданов.

Специалната награда на Културния център "Двореца" за подкрепа на българското кино, която е учредена тази година, получава "Валсове и танга от село Бела вода" на Иван Владимиров. Отличието от 2000 лв. е за копия, с които филмът да бъде представян на фестивали. Сред публиката на фестивала тази награда произведе по-скоро смях, имайки предвид, че бюджетът, с който е сниман филмът е десетки пъти по-голям от наградата и толкова малко пари биха свършили доста по-добра работа като поощрение на някой млад режисьор, който да може да представи филма си на повече места.

За мен изненадата беше, че може би най-красивият и професионално направен филм от българската програма - “Детето на океана” на Игор Христов някак остана недооценен, въпреки че очакванията на много от гласувалите бяха, че именно той ще грабне голямата награда.

Така или иначе, всичко свърши по най-добрия начин – с парти и толкова хубави спомени, че на другата сутрин имахме чувството, че сме сънували. Но това не е изненада за никой, който е бил в Двореца на най-хубавия сън – киното...



Тагове:   награди,   сънища,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2219323
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205