Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2007 12:09 - Нарисувай ме чрез себе си
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 2282 Коментари: 5 Гласове:
0



image

На 14 септември от 18.00 часа, в Изложбена галерия “Райко Алексиев” се открива изложба проект ”Портрет - автопортрет”.

Използвайки обновеното пространство на галерията, колекционерът Иван Ненков представя собствената си колекция от живопис, скулптура, фотография и графика на 33 известни български художника.

Основната цел на проекта ”Портрет - автопортрет” е създаването на колекция от произведения на изобразителното изкуство като обединяващото между тях е да са създадени в един кратък период от време, показвайки отношението на авторите към една и съща реална личност, съпоставено с отношението им към самите себе си.

Иван Ненков в този творчески процес се явява като модел, възложител и организатор. Проектът предвижда творбите от различни автори да се експонират в едно пространство, като по този начин се вижда и съпоставя отношението на автора към модела и към самия себе си.

Идеята за създаването на тази експозиция води началото си от портрет - шарж, направен от художничката Дария Василянска, на самия Иван Ненков, в който тя го улавя невероятно точно по начин, характерен само за нея. Подобна колекция, представена в изложбата ”Портрет - автопортрет” е създадена за първи път у нас.

Намерението на Иван Ненков е с този проект да постави началото на мащабна и сериозна колекция в рамките на националното ни изкуство, визираща художествените, културологичните и духовните проекции на портрета като специфичен жанр във визуалното изкуство.

Подборът на авторите се подчинява на принципа те да присъстват сериозно в колекцията на Иван Ненков и да стоят добре сред останалите художници. Кръгът на поканените автори постепенно се разширява, отваряйки се за нови, сериозно присъстващи в националното ни изкуство и най-важното - ценени от самия колекционер - автори.

“Проектът е продължение на диалога, който аз водя с художниците от много години. Той е и едно взаимно оглеждане. Затова този проект е и много личен и много важен за мен и за голяма част от авторите. Просто исках да направя нещо ценностно, нещо по-различно, нещо предизвикателно и сега то е факт. Затова и избрах неговото първо показване във Варна на своя юбилей“ - казва Иван Ненков.

Първата част на проекта “Портрет на Иван Ненков” беше показана през есента на 2005 г. в къща музей “Георги Велчев”, гр. Варна. Проектът ”Портрет- автопортрет” беше представена на 31 август в Градската художествена галерия гр. Варна на юбилейната изложба на колекционера.

Колекционерът Иван Ненков е роден в гр. Трявна през 1947 г. Живее във Варна от 1966 г. По професия е инженер - проектант. Колекционира произведения на изкуството от 1987г. Това е четвъртата му самостоятелна колекционерска изложба.

Авторите, участващи в настоящия проект са: Георги Чапкънов, Ивайло Мирчев, Светлин Русев, Андрей Даниел, Павел Койчев, Гаро Кешишян, Дария Василянска, Мария Зафиркова, Долорес Дилова, Милко Божков, Ванко Урумов, Веселин Начев, Сашо Анастасов, Васко Василев, Димитър Трайчев, Явор Цанев, Иван Обретенов, Николай Майсторов, Станислав Памукчиев, Свилен Блажев, Даниел Дянков, Кольо Карамфилов, Людмил Лазаров, Красимир Русев, Иван Жабов, Альоша Кафеджийски, Пламен Аврамов, Рая Георгиева, Ангел Станев, Емил Попов, Иван Русев, Росен Донев, Иво Хаджимишев и писателя Людмил Станев.



Тагове:   МЕ,   Нарисувай,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - XaJLSCvzIfpEHWQUrE
24.05.2011 08:35
YouВ’re the one with the brians here. IВ’m watching for your posts.
цитирай
2. анонимен - yaFRqzaGBxAirfh
24.05.2011 15:21
W4uitG <a href="http://lacpfumteeez.com/">lacpfumteeez</a>
цитирай
3. анонимен - rZFbAMWmeamDIooeZmO
25.05.2011 18:31
hL5aYr , [url=http://nojezujjdqel.com/]nojezujjdqel[/url], [link=http://pwdwegemhosz.com/]pwdwegemhosz[/link], http://mxtoxtcwzzga.com/
цитирай
4. анонимен - qMQQZJJXCgn
28.05.2011 14:34
R7j9Fk <a href="http://yoevgsayqhyq.com/">yoevgsayqhyq</a>
цитирай
5. анонимен - FUKRuTGnVsMOhRiMu
31.05.2011 17:38
i3NZOw , [url=http://irfcyxabcekg.com/]irfcyxabcekg[/url], [link=http://qnghhzsoulgt.com/]qnghhzsoulgt[/link], http://bbfzyttcoiya.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2212380
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205