Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2007 12:10 - Риба-художник. Приклекни и ще я видиш!
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 828 Коментари: 0 Гласове:
0




image

Малко след откриването новото арт-пространство на Институтa за съвременно изкуство – София - проекта КЛЕК-АРТ – там вече тече втора изложба. Става дума за “Минук, рибката-живописец (1994-2005)” - видео на Стефан Николаев. Ще бъде там до средата на ноември.

Аквариумната златна рибка, плувайки, размесва цветен пигмент във водата, докато цветът не скрива самата нея.

Работата на Стефан Николаев е хипнотична естетска гледка, в която всеки може да намери нещо за себе си – и философската простота на минималистичната живопис, и ироничните похвати на Флуксус, и отглас от дискусиите за природата на творчеството, всички споени от медията/видео.

Авторът живее в Париж, където завършва Висшето училище за изящни изкуства. В неговата биография се четат множество престижни прояви в различни страни. Сред последните му международни изяви е участието в тазгодишния Български национален павилион на 52-то Венецианско биенале. През 2004 година Стефан Николаев представи за първи път у нас самостоятелната си изложба “Балкантон” (Институт за съременно изкуство в Ата център).

Проектът КЛЕК-АРТ на Института за съвременно изкуство София е особено изложбено пространство, намиращо се на границата на улицата – в софийско мазе. За модел е използван традиционният местен клек-shop, характерен свидетел на икономическия и политически преход.

Както и при това пазаруването, изложбите в КЛЕК-АРТ-галерията изискват навеждане или приклякане, което символично може да се тълкува като знак за уважение и съучастие.



Тагове:   художник,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2219315
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205