Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2007 17:12 - Забавно интервю с немска режисьорка:))
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 706 Коментари: 0 Гласове:
0




image

Ренате Госиевски е един от първите хора на фестивала в Балчик, които всички забелязаха. Адски комуникативна, забавна и усмихната, първо на откриването, после на всички други партита, тя винаги разнасяше една чаша и десетки усмивки и си говореше с всички.

Което никак не ни направи лошо впечатление.

Всъщност, повечето хора я харесват, защото заразява с добро настроение и ентусиазъм за танци и партита по цели нощи. Филмът й е също като нея – с малко Тери-гилиъмски образи, той беше еднo от цветните петна в програмата – опит за социална комедия – едно несъвършено, но пък интересно попадение сред множеството дълги драми, които се точеха в деня на прожекцията.

Малко след това интервю, тя отлетя за Несебър. И най-вероятно още е някъде в България със своя приятел-автомонтьор и се целуват по пустите плажове. Наистина е очарователно като дете да оцветяваш дори най-сивата действителност. Тя го може.

Какъв е твоят филм?

Моят филм е “Пролетна ваканция”. В него Хилде, вдовица на политик разбира, че покойният й съпруг е оставил огромни дългове. За да запази апартамента и приятелите си - Марина и Райнер – Хилде започва да търгува с дрога.

Идеята ми дойде от един вестник. В него имаше новина, че полицаите са хванали 90-годишна жена да продава трева във Франкфурт. Помислих, че това е хубава идея за филм. Харесвам идеята, че поколенията се менят и старите хора все повече започват да приличат на внуците си. Освен това историята откровено е абсурдна и смешна.

Затова и направих филма толкова цветен. От друга страна съществува и реален проблем – старите хора в Германия са сами, самотни, живеят доста отделено от света и често пенсиите им не достигат.

Късометражно или пълнометражно кино?

Искам да правя пълнометражни филмми. Защото в тях имаш време да разкажеш всичко и публиката е по-вътре във филма. Така че ако е хубав – предпочитам пълнометражен. Ако е лош – късометражен хаха.

Лента или дигитално?

Дигиталната техника става все по-добра, а и при всички случаи е доста по-евтина. Все пак – ако имам много пари – лента. Защото тя просто има магия...

Какви са темите ти в момента?

В момента са възрастните хора. Също така колко дълго трябва да продължава животът на един човек, ако не е пълноценен. Много ме вълнува казусът за евтаназията.

Кой филм би заснела ти, ако не беше те изпреварил режисьорът?

Жива плът (Carne Tremula) на Педро Алмодовар.

Какво е киното за теб?

То е моят остров - най-хубавото място. Там мога да въвлека хората в моя свят и да ги облъча с чудесни поетични илюзии. Освен това е начин за мен да покажа света както аз искам и в същото време -за света е начин да научи нещо. Като цяло за мен киното е арена на емоциите и чувствата.

Как виждащ бъдещето си на режисьор?

Богата и известна като Спилбърг хаха. Не, шегувам се. Просто искам да правя хубави пълнометражни филми, които да носят радост на хората.

Кой от филмите тук те впечатли?

“Моят чичо Пако”, “Обожателят” и “Дневник на една идеална любов”.

С кого би работила?

Джони Деп, Алмодовар.

Кое е най-хубавото нещо на фестивала?

Мястото и хората.



Тагове:   немска,   интервю,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2212271
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205