Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2007 17:59 - Живо дърво
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 543 Коментари: 0 Гласове:
0




image Галерия „Арт Муза”  често работи с нови талантливи автори, които открива и поощрява в техните оригинални творчески хрумвания.

Една от тях е Мария Пижова, която е млад обещаващ и оригинален творец и сега представя първата си самостоятелна изложба. Тя е позната в публичното пространство от множеството си участия в различни художествени експозиции в столицата и в страната и се доказа чрез интереса към нейното творчество при участието й в две общи изложби на галерия „Арт Муза”.

Мария Пижова умее да вдъхне живот на дървото и да му придаде ново духовно битие. Извежда от материала причудлива жива форма, която понякога е така близка до нас и лесно четима, а друг път борави с абстрактни понятия и философски формули.

Под крехките ръце на Мария изникват ангели, виторози или охлюви. Длетото й дълбае образи и сцени от живота, преосмислени и изведени до художествени обобщения. Виждаме жената, веднъж привлекателна и дръзка, друг път слаба и уязвима, или в образа на стълба към успеха.

Човешкият образ и неговите състояния и превъплъщения са любима тема на авторката. Особено интересен е „Двуличникът” - без гръб, а вместо него две лица.

Мария Пижова познава богатото българско художествено наследство в областта на дърворезбата и го ползва пълноценно, обновено и осъвременено. Нейните пана и композиции съчетават декоративни композиции с елементи от флората и фауната. Тя умело сътворява предмети с утилитарна функция, притежаващи изключителни художествени качества.

Своите творчески умения тя ще демонстрира на откриването на изложбата, когато ще изпълни в материал дърворезбено произведение.

Изложбата й е в галерия „Арт Муза” от 04.10 до 20.10.07. Откриването с авторски изпълнения на дърворезба ще се състои на  04.10.2007 от 18.00ч


Тагове:   дърво,   живо,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2212412
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205