Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2007 18:00 - Животът във фигури
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 437 Коментари: 0 Гласове:
0




image В юбилейната си изложба Анета Дръгушану включва 35 картини и 20 рисунки, повечето  непоказвани досега, в които претворява фигуралните композиции от бита и живота на крайдунавското село Покрайна.

Изложбата включва цикли картини, неразривно свързани с борбата на „обикновения човек” със земята и житейските трудности: „Битка със земята”, „Градината на човека”, „Кариатиди”, „Мама и татко”, „Почивка на полето”, „Зной и сън”, „Сън на браздата”, „Огнището”, „Весталка”, „Агония”, „Изповед”.

„Използвайки документацията от рисунки, направени на място в продължение на много години, изобразявайки обикновения живот, предимно на жената, аз се опитвам, интерпретирайки ги, от баналното и незначителното на пръв поглед ежедневие, да доловя същественото, вечното...”    ( Анета Дръгушану )

Анета Кирилова Петрова - Дръгушану е родена в село Поточ, окръг Нямц, Румъния. През 1963 г. завършва Художествена академия „Николае Григореску” в Букурещ при известния художник проф. Корнелиу Баба. След това се установява в България, където живее и работи и до днес.

Авторката има над 10 самостоятелни изложби в България, Румъния, Сирия и Югославия, както и много участия в групови изложби. Нейни творби са собственост на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия и почти всички галерии в страната, както и на частни колекции у нас и в чужбина ( музеят "Пушкин" в Москва ).

Носител е на орден "Кирил и Методий" втора степен, на отличието "Златен век" на Министерство на културата, „Награда на СБХ – Илия Бешков” – за рисунка (1987), Награда на СБХ за живопис  - Смолян и Търговище (1989 ), Награда на СБХ за живопис -  „Есенен салон” с участието на балкански страни (1995), II награда от международния конкурс „Балкански художници” (2004).

Изложбата ще се открие на 5 октомври в 18 часа на 4 етаж на „Шипка” 6. Там е до 21 октомври.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2219247
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205