Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2007 17:09 - Хвани следата
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 502 Коментари: 0 Гласове:
0



image

От 8 до 19 август в галерия-книжарница София Прес ще може да бъде видяна изложбата живопис на Васко Струмев „Следи по пясъка”.

Авотрът е роден през 1955 г. в град Ямбол, където завършва математическа гимназия с отличие. През 1981 г. завършва Художествената академия в класа на Светлин Русев.

Живописец по душа и съдба, Васко Струмев преминава различни периоди в творческия си път – той рисува портрети, композиции, пейзажи, в които живописта, поезията и музиката се преплитат в една много фина материя, тихо и ненатрапчиво като плач от цигулка, като една много ранима душа, която се опитва да се скрие или да извика.

Преподавател по рисуване в Художествената академия през 1986-9 г., уредник в националната художествена галерия, в началото на 90-те, Васко работи като живописец в Austrian Theater Union за най-големите театри и операта във Виена (national Opera, Folk Opera Academy Theater, Burgtheatre), а по-късно през 1993 г. в Канада се занимава с анимация в Network of animation, Ванкувър и Animania, Монреал.

Участвал е със свои творби в множество общи изложби в България и Австрия, има и шест самостоятелни изложби в София и Ямбол, в които представя както монументални маслени платна, композиции с исторически и битов сюжет, портрети в класически стил, пейзажи, така и свои склуптори. До картините на художника посетителите често могат да прочетат и негови стихове, които допълват общото чувство че се намират в един различен, по-красив свят.

В последните години, след завръщането си от Канада, Васко Струмев променя техниката и стила си на рисуване като преобладават малки акварели с абстрактен сюжет, зад който се крие болка и мечтание. Неангажиращи на пръв поглед със сложен сюжет, поетични и съзерцателни, картините на художника съдържат онова недоизказано чувство, което ви води към дълбок драматизъм. Както в портретите, така и в пейзажите и композициите, Васко Струмев винаги е идеализирал – света, хората, живота.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2219196
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205