Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2007 17:58 - Към корена
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 417 Коментари: 0 Гласове:
0



image

От 17 октомври до 16 ноември с изложбата „Златка Дъбова - позната и непозната” галерия „Българи” ще покаже творби на един от най-известните майстори на гравюра у нас.

На нея ще бъдат представени тридесет рисунки, монотипии, литографии, които са подбрани, така че да покажат от една страна, най-ранните години на Златка Дъбова (1957-1961 г.), една от любимите ученички на Илия Бешков. От друга страна са включени нейни творби от 1984 г., които бележат върхови моменти в черно-бялата гравюра.

Според проф. Аксиния Джурова:На брега, Морски дневник, Плашило разкриват корените на нейните творчески инспирации – живата космогония и митологична система като усещане в народа ни.

Един свят на нашите предци, отиващ си под напора на техническата цивилизация, в който от “любовта със змея” се е раждал героят или юнакът, в който синкретичното безвремие е било реалност, а дионисевският механизъм е определял универсалността на народното творчество и митология и е поддържал органична връзка между природата и човека.

Най-ранните гравюри разкриват все още Златка Дъбова преди всичко като добър рисувач, художник с тънко чувство към колоритните съчетания в малко познатите великолепни монотипии.

В последните графични листи, показани в тази изложба, тя се връща към чистотата на черно-бялата гравюра от цикъла “Св. Петка”, правен през 1957-59 г. В тях се разкрива освен техническата прецизност на гравюрата на дърво, но и преосмислянето на традицията от една нова гледна точка.”

С тази изложба галерия “Българи” анонсира юбилейната изложба на Златка Дъбова и Христо Нейков, която е планирана за есента на 2008 г. от Съюза на българските художници.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2219231
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205