Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2007 17:58 - Незабравимо
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 449 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Традицията да бъдат представяни съвременни автори, чиито интереси са насочени към теми от християнското изкуство продължава с изложбата в Криптата на храм-паметник “Св. Александър Невски” "Духовни символи - традиция и приемственост". В нея авторите заявяват своята ангажираност към проблема за съхраняването на духовните ценности и традиция на българската култура, чрез интерпретацията на теми и образи от християнството, натоварени с различни емоционални и смислови символи и претворени с индивидуален пластичен език в дървопластика и релеф.

Основната задача на настоящата изложба е отново да припомним на публиката необятността и дълбочината на духовните послания на християнството, като извор на вдъхновение за съвременните автори. Екпонирането на творби, в които основните теми са свързани с нов прочит на многопластовата християнска символика и образност, дело на двама автори -баща и син, дава възможност да се проследи приемствеността в творчеството на поколенията от една страна, а от друга да се разкрият връзките с традицията на българското средновековно и възрожденско културно наследство.

Проф. Кънчо Цанев е сред водещите имена свързани с развитието на съвременната дърворезба. Новаторския му принос в тази сфера на българското изкуство е неоспорима и дава своя отпечатък върху поколения автори. В творческата му биография са включени огромен брой произведения на приложната дърворезба в интериора, монументалната украса на редица обществени сгради в страната – тавани и стенни пана, триизмерната дървопластика и не на последно място иконостасите за църквите “Св. Никола”- Харманли, “Св. Димитър”- с. Бресте, Плевенско, “Успение Богородично” – Пампорово, “Въведение Богородично” – италиански лицей, кв. Горна Баня, София, “Св. Никола” – с. Бързия, Берковско.

Робърт Цанев също е утвърден автор с богата творческа биография и подчертан интерес към християнската символика. Той продължава традицията в пластическите търсения в релефа и кръглата пластика, поставени от неговия учител и баща, но пречупени през призмата на новото светоусещане за орнамент и композиция.

За публиката ще бъде удоволствие да проследи как по подобие на традицията при старите марангози, опита и пластическия език се предава от баща на син, и придобива нов образ и внушения, носещи в себе си устойчивия корен на духовното богатство на християнското изкуство.

В изложбата проф. Кънчо Цанев се представя с теми и образи от Новия Завет - "Разпятие Христово", "Благовещение" , "Тайната вечеря", "Св. Георги" , докато в произведенията на неговия син Роберт Цанев преобладават старозаветните теми - Потопът, Ноевия ковчег , образите на Ангелите и символиката на Храма. Наред с релефите и дървопластиката могат да бъдат видяни проектите на проф. Кънчо Цанев за иконостаси и фотографии на тяхната реализация.

Откриването на изложбата е съпътствано с представяне на монография, посветена на творчеството на проф. Кънчо Цанев.

Изложбата продължава до 11 ноември 2007г.



Тагове:   незабравимо,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2219054
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205