Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2007 17:59 - Същото място, същото време
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 447 Коментари: 0 Гласове:
0



image Тази седмица, на 17 октомври на вече превърналите се традиционни Срещи в сряда, които издателство „Жанет 45“ организира с помощта на галерия „Арт Спектър”, своите творби ще чете Константин Илиев.

Авторът е знаково име за съвременната българска драматургия. Пиесите му („Нирвана”, „Босилек за Драгинко”, „Одисей пътува за Итака”, „Франческа” ) не слизат от българската сцена и тяхната поява винаги става повод за масов зрителски интерес.

На 17 той ще чете три от големите си творби -  сборника „Паметта на гарвана”, романа Френско магаре” и документалния том   „Поражението”.

„Паметта на гарвана” е сборник от студии, статии, бележки, разговори и интервюта, отговори на анкети, едно историческо изследване. Подзаглавието е „Текстове за театър, драматургия и политика”. Времето, през което са написани текстовете в книгата, обхваща повече от 40 години.Тези текстове са разпилени в пресата и в програмите на спектаклите. Повечето от тях са трудно откриваеми. Събирането им в книга е не просто необходимо. То е значим жест на духовна приемственост. И памет.

В прозаичния том „Поражението” няма художествена измислица – това е пълноводната река на спомените, на случките и фактите от живота на писателя, които той проследява с вещина, без бързеи и водопади, а по лъкатушната линия на живота на своите близки места и хора.

„Поражението” е драматичен прочит на историята на един български край, където се пресичат сюжетите на различни времеви единици, противоречиви морални ценности, политически заблуди и обикновени човешки слабости и особености.

ВъвФренско магаре”, в началото на 60-те години на брега на морето един влюбен български студент обещава на млада чужденка да й изпрати по самолет живо магаре. И прави всичко възможно, за да удържи на мъжката си дума. Следват трагикомични перипетии, изключване от университета, доброволно отшелничество. И една нова любов с твърде драматичен край. Студентът по филология смята, че истинското му призвание е да бъде художник. Това е смятал за себе си и авторът на този роман, преди да напише първите си пиеси. Затова книгата е илюстрирана с негови рисунки от онова време.

„Срещи в сряда“ е инициатива на издателство „Жанет 45“ за  представяне на съвременна българска литература. Входът за събитията е свободен, срещите се провеждат всяка втора и четвърта сряда,  винаги от18:00 часа.
Стремеж на издателството е по достъпен и развлекателен начин да приобщи повече читатели на съвременното художествено слово. Авторите, чиито книги са излезли с логото на ИК Жанет 45, сами четат своите книги.

Целта е самите те да ни въвеждат в света, за който пишат, да ни покажат красотата на образите и силата на думите, да ни увлекат и поведат в света на други, може би неочаквани, но несъмнено духовни измерения.


Тагове:   място,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2212319
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205