Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2007 12:13 - Епимено!* Или защо настояваме да идеш на първата Седмица на гръцкото кино
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 960 Коментари: 0 Гласове:
0




image

До 26 октомври в Дома н киното се провежда първата у нас Седмица на гръцкото кино.

Инициативата е на Гръцкият бизнес съвет в България, който си е поставил за цел да свърше във вечна дружба двата народа чрез различни дейности и инициативи.

Тя дружбата си съществува във фолк-клубовете, но инициативата този път ни харесва повече, защото, за разлика от музиката, гръцкото кино не е особено популярно в България. А, както казват самите организатори, културно измерение е важна част от междукултурния диалог в Европа и на Балканите.

Подбраните специално филми са на известни гръцки режисьори и са класически в страната, от която идват. Входът за тях е безплатен.

А ето и програмата от днес нататък:

24.октомври:

18:30 – Готината банда

реж. и сц. Никос Николаидис
с Деспина Томазани, Дора Маскалвану, Такис Спиридакис
Дневник за живота и смъртта на група „неморални“ момичета и момчета, които са стигнали до момент, от който няма връщане назад, и търсят в какво да повярват и за какво да умрат. Тяхното поведение привлича вниманието на държавата – те са поставени под тайно наблюдение. Филмът за тези четирима млади е изследване за новото лице на фашизма. Това е история за веселие и нежна любов; музика на смъртта; сладко насилие и смях.
4 награди в конкурса за гръцки филм, Солун ’83 – за операторско майсторство, монтаж, сценография и звук

21:00 – В добра компания
реж. Никос Запатинас
с Йоргос Кимулис, Никос Калогеропулос, Мимис Хризомалис
Психопат и  затворник “излизат” за 5 дни и се срещат в резултат на катастрофа. Наблюдавани са от доктор и неговия асистент, които провеждат изследване за поведението на лудите, и от двама полицаи, които се опитват да разберат къде са скрити парите от обир. Ситуацията се усложнява още повече, когато те срещат прекрасната далечна леля на лудия. Чудата комедия, изпълнена с налудничави ситуации.
6 награди в конкурса за гръцки филм, Солун 2000 – за най-добър филм, режисура, актьор на Йоргос Кимулис, сценарий, костюми и грим

25 октомври:

18:30 – Плахата стъпка на щъркела

реж. Тео Ангелопулос
с Марчело Мастрояни, Жан Маро, Илиас Логотетис
Докато работи по репортаж от граничните райони, млад журналист открива град, разделен от река, която е и национална граница. Градът, почти нереален, забравен от останалия свят, е населен предимно с имигранти и бежанци от различни държави. В един възрастен мъж журналистът разпознава известен политик от миналото, безследно изчезнал преди години, който е оставил зад себе си много неотговорени въпроси. “Плахата стъпка на щъркела” е филм, който ни кара да се замислим дали преминаването на граници е достатачно да получиш мир и свобода, един филм за отчаянието в края на века.
Кан ’91 – Конкурсна програма

20:45 – Вишнева градина

реж. Михалис Какоянис
с Шарлот Рамплинг, Алън Бейтс, Катрин Картлидж, Оуен Тийл, Тъшка Бъргън, Ксандър Бъркли, Джерард Бътлър, Мелани Лински, Йън Макнийс,
Франсиз де ла Тур, Майкъл Гаф, Ицхак Финци
Дъщерята на мадам Любов Раневская - Аня, пристига в Париж, за да прибере любимата си вдетинена майка в Русия. Пет години по-рано, след като синът й се удавя, Любов напуска имението на фамилията, известно със своята вишнева градина, и се установява във Франция с любовника си, който я разорява и впоследствие изоставя. Когато Любов и Аня пристигат у дома, градината процъфтява за разлика от финансовото състояние на семейството, което е изправено пред опасността да изгуби имението си завинаги. Те отхвърлят алтернативата да разделят земята и да продават парцелите, тъй като това налага разделянето на любимата на всички вишнева градина. В деня, в който се провежда търгът за ипотекирания имот, Любов организира бал с местния оркестър...
3 награди в конкурса за гръцки филм, Солун ’99 – за операторско майсторство, сценография и костюми.

26.октомври – закриване на фестивала:

18:30 – Угасваща светлина

реж. Василис Дурос
с Алекос Александракис, Вики Волиоти, Владимир Голосински
12-годишният Христос живее с майка си на далечен живописен остров в Егейско море. Момчето има забележителен музикален талант, но е обречено да ослепее поради рядко заболяване. Превърнал се в ексцентричен единак, Христос намира отдушник в природата и в приказния свят на една пещера, където неговият обострен слух му позволява да събира естествени звуци, които по-късно превръща в музикални композиции за своята цигулка. Единствените му приятели са съученикът му Ангелики и старият пазач на фар Сурсумис. Всичко се променя, когато на острова пристига новата учителка Мария. Тя е много впечатлена от изключителните способности на Христос, въпреки че той не проявява никакъв интерес към училищните занимания. По собствена инициатива Мария го включва в музикален конкурс, който променя живота му...
Награди за сценография на фестивалите “Златен Витяз” и в Лече ‘01

20:15 – На път към хана

реж. Гиоргос Баколас
с Димитрис Александрис, Димитрис Ксантопулос, Йоргос Морогянис
Зисос и Апостолос са двама гърци, които живеят в град от отоманския изток в началото на XX век. Подобно на първородния грях, чанта със златни монети ще ги изкуши да предприемат пътешествия и да се изправят пред приключения, които ще ги доведат до физическа и духовна безизходица. “Ханът” е митът за пътуването. Той е спирка край пътя насред приключенията на Зисос и Апостолос.
“Героите се сблъскват със съдбата си чрез хрониката на едно бягство. Версия на мита за битката на човека за собственото му физическо и психическо оцеляване чрез авантюристично пътуване. Вечното човешко пътуване в преследване на щастието, което води до неизбежното откриване на крайната истина.”
Йоргос Баколас
Солун ‘04 - Втора награда в раздела за игрални филми и Награда за дебют

------------------------------------

* епимено - настоявам


Тагове:   седмица,   настояваме,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2217492
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205