Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2007 12:11 - От България, през Испания до Мексико, а след това - и целият свят
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 454 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

В четвъртък се състоя втората вечер от най-новия и свеж фестивал за късометражно кино “Филмини”. В първата част от вечерта, от 17.00 часа, с подкрепата на Института Сервантес, беше представена селекцията от най-доброто испанското късо кино за периода 2002 - 2006 г., отличено с изключително престижния приз Гойя.

Последва програмата от вечерта на откриването.

  След това се насладихме на първата част от Балканската програма. В нея присъстваха освен филми от съседните държави, и българските  “Пластмасовият” на Йордан Банков, „Наказание и престъпление“ на Дмитрий Ягодин и адски стилният Бунт на Андрей Гетов.

Втората част балканско кино ще можем да гледаме в Дома на киното на 19 октомври от 17.00 часа.

След нея следва Мексиканският фокус. Впечатлящи и експресивни са филмите, дошли от Мексико. Филмът „Последен случай” е за лекар, който може да вижда Смъртта винаги, когато тя настъпва. „Мляко и вода” е историята на възрастна жена от самотно мексиканско село, която се опитва да върне единствения си спътник в живота: една крава.

След като преминем от регионалното през локалното, ще последва и глобалното – в програмата „Най-доброто от световния екран”. Селектираните филми в нея, които стартират днес в 21 часа са утвърдени в своя жанр. Те носят черти от специфичната народопсихология и естетика на страната, от която идват. Някои от тях са носители на награди от фестивали от цял свят.

Такава е английската анимация „Т.О.М.” на Том Браун и Даниел Грей, с приз от най-престижния американски фестивал Сънданс, разказваща за проблема със себеразкриването в съвременното общество. С номинация за награда в Кан 2007 е холандската драма „Сестра ми” на режисьора Марко ван Гефен, взиращ се дълбоко в самотата на детската душа. „Лусия и нещата – филм в девет картини” е художествено пресъздадена реална аржентинска история за изгубената идентичност на цяло едно поколение.

Комедията „Влюбването” превежда българската поговорка „Нероден Петко” в типична закачлива френска стилистика и ритъм. Експресивно стилизирана е естонската анимация „Перленият човек”. Тя ни пренася в митологично време, като разказва за отношението лидер-нация и безсилието на водачите пред мощта на природата.

Утре следват още повече интересни прожекции и събития около фестивала...



Тагове:   България,   Испания,   Мексико,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2219572
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205