Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2007 12:10 - Помни титаните
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 391 Коментари: 0 Гласове:
0



image

От 19 до 31 октомври галерия СИБАНК и Националният исторически музей представят изложбата “Съкровищата на кановете* - Кан Аспарух и Кан Кубрат – първостроителите на България“

Поводът за изложбата е изграждането на Пантеон на средновековните български владетели при Великата Лавра “Св. Четиридесет мъченици” – Велико Търново.

Родолюбивата инициатива е съпроводена с тази експозиция в галерия СИБАНК, където за кратко ще гостуват част от най-бляскавите експонати от колекцията на Националния исторически музей в София.

Две големи съкровища бележат епохата, в която българската държава се появява и набира политическа мощ.

Съкровището на кан Кубрат от рода Дуло /632-665/ - основател на Велика България в северночерноморските степи - е едно от най-забележителните археологически открития на ХХ век. Находката съдържа над 700 златни и сребърни предмети: жезъл и ритон – атрибути на канската власт, пръстени-печати с монограми с имета на кан Кубрат, представително оръжие и колани, луксозно конско снаряжение, накити и съдове, сред които богат дворцов сервиз за вино, употребяван при тържествени случаи. Запазен е и златният обков от дървен саркофаг.

През 680 г. кан Аспарух, продължител на държавническото дело на своя баща, основава новата България на Долния Дунав, която за по-малко от две столетия се утвърждава като решаващ политически фактор в средновековна Европа.

Съкровището от Над сент Миклош най-вероятно принадлежи на няколко поколения старобългарска родова аристокрация. Открито е през 1799 г. в Карпатската низина – част от обширната територия на българската държава, достигаща през ІХ век до Централна Европа.

Луксозният комплект се състои от 23 златни съда с общо тегло почти 10 кг, отличаващи се с богатия си орнаментален репертоар. Във фигурните композиции с митичен сюжет са заложени възгледите за борбата между доброто и злото, за божествения произход на царската власт и безсмъртието на владетеля. Най-впечатляващо е изображението на тежковъоръжен конник със знаме – триумфиращ номадски /а може би български?/ владетел, който води победения си противник.

Двете старобългарски съкровища, представени в изложбата с копия, се съхраняват в Държавния Ермитаж – Санкт Петербург и Виенския художествено-исторически музей.

Освен тях в изложбата са включени камък и колона със знаците на рода Дуло, както и карти и историческа информация за периода.

*кан е старата и призната от някои историци дума за хан.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2217823
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205