Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2007 14:15 - Среща с времето
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 381 Коментари: 0 Гласове:
0




image

От 30 октомври до 13 ноември в галерия Арте ще се състои изложбата живопис на Силви Басева „Испански акорди”. Тя представлява колекция от платна, посветени на атмосферата в Испания. Авторката споделя, че е вдъхновена от две свои пътувания до Испания - 2005 и 2007 година - „видяното там - слънцето на Южна Европа, дъхът на Средиземноморието, историческите наслагвания и кръстопътя на много култури и религии - всички тези впечатления остават следа в съзнанието на всеки човек – казва Силви.

„Те са и провокация към един творец, как с пластични средства да пресъздаде тази съвкупност от преплитания на духа на миналото и съвременното. Това, което най-много ме впечатли в Испания бяха контрастите - ослепителната светлина на слънцето и почти черните хвърлени сенки; християнската и мюсюлманската култура - противопоставени и същевременно вптелени една в друга - в архитектурата, орнаментиката, музиката, езика, облеклото, храната дори; старинното, съществуващо до модерното; сухата и изгоряла земя до разкошните градини и фонтани...

Опитах се да пресъздам с мои изразни средства видяното, като се съсредоточих предимно върху архитектурата, като носител на културните наслагвания. Преките впечатления са ми от градовете Мадрид, Кордова, Гранада, Севиля, Малага, Толедо.”

Силви Басева завършва НХА, специалност „Стенопис”- 1992 г. Има 14 самостоятелни изложби в България и множество участия в съвместни изложби в България, Италия, Ирландия, Австрия, Германия, Мароко, Русия, Гърция. Работи в областта на живопистта, витража, стенописа, текстила, оформлението на книгата.

Нейни творби са собственост на: НХГ, Градските галерии в Сливен и Балчик, Община Балчик, Библиотека Леонардиана във Винчи- Италия, множество часни галерии в България, Германия, Япония, Кувейт, Италия и други.

Нейни витражи има в частни домове, хотели и заведения. Силви Басева е една от учредителите на ежегодния фестивал „Художници, Балчик, Любов”, член е на СБХ. Силви Басева е участвала в над 15 пленера по живопис.

Носител е на награда по живопис на конкурса на фирма „Тодоров”-„Философията на виното и живота”- 2004 година.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2219253
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205