Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2007 12:26 - "Цигански поглед"
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 387 Коментари: 0 Гласове:
0



image

От 1 ноември в „Червената къща“ може да бъде видяна изложбата „Погледи на деца“, организирана от френската асоциация „Малки цигани”.

В нея деца от ромски квартали получават интересна задача: предварително обучени как да боравят с фотоапарат, те правят снимки, които да разказват за тях самите и света, в който живеят.

Всяка снимка е придружена от легенда на български и ромски език. Децата-автори на фотографиите ще присъстват на събитието заедно със семействата си, за да представят лично своя първи по рода си проект под звуците на оркестър за циганска музика.

Проектът стартира през март 2007 г. с група от десетина деца, всичките доброволци. Те са автори не само на снимките, но и на обяснителните бележки към тях. Малчуганите са на възраст между 9 и 13 г. и се казват Мими, Славчо, Славиана, Васко, Беатрис и Иванка. Всички те живеят в най-големия ромски квартал в София - „Факултета“. Периодът на снимки и писане на текстове е продължил от месец март до средата на септември със сеанси от един-два пъти седмично.

Така децата се научили да снимат с цифров фотоапарат и усвоили основни фотографски техники под ръководството на Батист Рио. Освен че са се запознавали с основни принципи на фотографията, те започнали да гледат на заобикалящата ги среда и на начина им на живот от друга гледна точка.

В резултат от тяхната работа е създадена и книга със снимки, озаглавена „Погледи на деца“. В нея децата ни запознават отблизо със своите квартал, приятели, училища и традиции чрез снимки и текстове.

Тя ще бъде издадена и във Франция, където също ще има изложба. Проектът ще позволи и на децата да открият един друг свят, тъй като те ще имат възможност да посетят Франция през април 2008 г. за международния ден на ромите с цел да представят там книгата си.

Входът за „Погледи на деца“ е свободен от 2 до 17 ноември, всеки ден без неделя и понеделник, между 15.00 и 19.00 ч в зала "Гъливер".




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2219849
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205