Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2007 17:22 - 60 години хармония
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 734 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Във втората си самостоятелна изложба скулпторът Петър Куцаров представя акварели, картини с маслени бои и скулптори от над 60 години период на творчество. Експозицията ще бъде открита в галерия “Класика” на 20 ноември и ще продължи до 17 декемврии 2007г.

Акварелите улавят хармонията в природата – хоризонти, далечини, небе, скали, дървета, планини, огледално водно спокойствие и бушуващо море.

Старите български къщи действат носталгично, връщайки ни във времето, когато простата естетика на обитаването е красила душевността на обитателите.

Скулптурните композиции и релефите превъплъщават женската красота, нежността в семейството, и заедно с абстракциите, растителните орнаменти и зооморфните мотиви разкриват задълбочените търсения на твореца в овладяването на пластичния език на релефа и играта на светлината.

Изложбата отвежда в друго измерение – измерението на чистото пространство, светлинните образи и тонове, пречистените усети, родени от жизнената философия на простота и изначална връзка с природата.

Скулптурът Петър Куцаров е роден на 1-ви март 1921 г. в Украйна. През 1935 г. с родителите си се завръща в България и се установява в Търговище.

През 1941 г. постъпва в Държавната художествена академия специалност скулптура в класа на проф. Иван Лазаров. Асистент е при основаването на Националната художествена галерия в София. През 1950 г.става член на Съюза на българските художници. През 1975 г. с конкурс е избран за доцент в Художествената академия. След 28 години преподавателска дейност се пенсионира.

Занимавал се е и с музейно дело, като е завеждал музейната сбирка при Художествената академия.

Автор е на паметника на Никола Симов – Куруто (знаменосеца на Ботевата чета) в Търговище, на релефа на хан Крум в Созопол и др. Има портретни бюстове в Банско, Шумен, Търговище, Русе, Благоевград и др. Участвал е в колективни паметници във Варна, Велики Преслав, Шумен, Стражица, Стара Загора и др., както и в идейни проекти за юбилейни монети и керамични пана.

Творби на Петър Куцаров са притежание на Националната художествената галерия, Градските художествени галерии в София, Хасково, Търговище и Разград, както и на частни колекции в България, Канада и Япония.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2219901
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205