Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2007 17:21 - Фило-филия и Фило-фобия
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 792 Коментари: 0 Гласове:
0




image

Излезе новата книга за живота на проф. Богдан Филов (1883-1945) - личност, съчетала в себе си двете лица на талантливия, градивен учен и злополучния политик.

В нея излизат наяве важни за Филов моменти - семейството, младежките години в Карлово и София, школата на германските университети, мощното нахлуване в българската археология в началото на изминалия век, изявеният стремеж да помага на българската култура и наука, професионалното издигане и академичното признание, неочакваното за мнозина стремително изкачване до политическите върхове на Царство България в края на 30-те и началото на 40-те години на XX век и един трагичен житейски крах.

За всичко това става дума в книгата, която се опитва да помогне за сглобяването на пъзела наречен “жизнен път, научна и политическа кариера на професор Богдан Филов”.

Авторката - Мария Златкова - е родена през 1956 г. в гр. София. Завършила е история в Софийския университет “Св. Климент Охридски” през 1978 г. От 1979 г. е на работа в Националния исторически музей, София.

Обект на изследователския й интерес през последните години са били теми и личности от обществено-политическия живот, културата и науката в България за времето от 1879 до 1945 г. Публикувала е в научни периодични издания като “Исторически преглед”, “Векове”, “Bulgarian Historical Review”, “Минало”, “Известия на държавните архиви”, “Известия на Националния исторически музей”, в сборника “Царските колекции в българските музеи, архиви и библиотеки” (2004) и др.

Издава: Алтея



Тагове:   фобия,   филия,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2217780
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205