Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2007 11:47 - 3 жени сред ледовете
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 334 Коментари: 0 Гласове:
0




image

На 8 декември от 19 ч в Младежкия театър ще се състои премиерата на „В ледовете“. Постановката е драматизация на „Роман без заглавие” от Димитър Димов (1909-1966) и „Адриана“, новия роман на Теодора Димова. В нея участват три актриси в сложни, многопластови образи.

Бойка Велкова като 93-годишната Адриана в последните часове на живота й, Койна Русева – като 29-годишната Ад-Риана и съвсем младата, но вече любимка на зрителите Александра Сърчаджиева, като Юра, на която е писано да чуе, види и осмисли „безстрашието да се живее и безстрашието да се умира“.

С това безстрашие, с пълнотата на живота и на смъртта Теодора Димова обяснява своя роман. Една от най-интересните, вече превеждана в цяла Европа личност в днешната българска литература, авторката на романите „Емине“ и „Майките“, на драмите „Стопър“, „Без кожа“, „Змийско мляко“, „Кучката“ и др. категорично заявява, че не дописва и не продължава романа на баща си.

Текстът бил намерен след смъртта на писателя, публикуван е за първи път през 1967 г. в сп. „Пламък“. Не е ясно кога е писан, може би след „Осъдени души” (1945), преди „Тютюн” (1951).

„Това не е начинът, по който баща ми би завършил своя роман. Но образите и сюжетът в него възпалиха въображението ми до крайност, до болка“, признава Теодора Димова. И добавя, че „писането е опасно занимание, например, когато разбереш, че героите от една книга са живи. Че една книга трябва да бъде завършена, за да могат те да умрат като нормални същества, като нормални герои от този свят и тази литература.“

Според режисьора на постановката - Стилиян Петров: „Представлението се вглежда в последната нощ на Адриана, във времето преди да се съмне. Разсъмването като отвор, като вход към смъртта. И ако романът на Теодора иска да й помогне да умре, то представлението се опитва да я задържи колкото може по-дълго жива. Да останем максимално близо в последните й часове.

А когато настъпи момента, да я изпратим както тя винаги е искала - спокойно, артистично, ведро, храбро, без сълзи, без никакво подсмърчане, сантименталност, излишни лигавщини и всякакви други човешки слабости.“

Участват и актьорите Венета Зюмбюлева, Зорница Маринкова, Деян Ангелов и Дарин Ангелов.

Художник е Юлиана Войкова, композитор – Емилиян Гацов, а хореограф е Мила Искренова.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2217609
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205