Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2007 11:44 - "Кафе и цигари" - в живота и театъра
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 803 Коментари: 5 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Едва ли има някой, който след “Кафе и цигари” на Джим Джармуш да възприема пиенето и пушенето по същия начин. Аз поне от тогава изобщо не се притеснявам да казвам наздраве с кафената чашка.

Със сигурност още по-вдъхновена е била Десислава Шпатова, която преди няколко години направи авторския си спектакъл “Кафе и цигари” в Сфумато, впечатлена от едноименния филм.

Сега същата постановка, с малки изменения и допълнения, се премества в Сълза и смях – за да получи нов живот, нова публика и, може би, развитие в нова посока, продиктувана от новото пространство.

“Кафе и цигари” е авторски спектакъл, чийто сценарий е създаден на игрови принцип. По време на тримесечните репетиции целият екип е импровизирал различни ситуации и диалози на кафе и цигари, докато се получи крайният продукт - леко изнервен, леко димящ и със сигурност – горещ и вкусен.

Действието се развива в безименен бар. Там непрекъснато се случва нещо – идва някой, друг си отива, след това трети се връща. И се пуши. И се пият различни кафета – също като клиентите - безкофеинови, нервни, къси, дълги, с мляко и без мляко.  И се пуши.

Всички обсъждат кафето и цигарите - ритуал, зависимост, обсесия и удоволствие във всекидневието. И се оказва, че именно от малките неща, които ни се случват, които казваме и правим, можем да разберем какви сме всъщност.

Детайлите ни определят като личности и в привидно лишените от смисъл ежедневности - между две всмуквания дим и две глътки се крие много повече индивидуалност, отколкото в позата, показността или привидното голямо”.

Зависимостите ни владеят и тяхното място в подсъзнанието и съзнанието ни е намерено по адски смешен начин в представлението – в оргазма на спрелия пушач, който пали цигара, в пиенето на късо, по-дълго и дълго кафе - едно след друго, в паленето на цигара след цигара и в търсенето на проблем, който не съществува...

И ни се струва, че приликите с действителни лица и събития са неслучайни – например Снежина Петрова, която играе страстна непушачка наистина беше спряла цигарите...

В представлението освен нея играят Илка Зафирова, Вяра Коларова, Анастасия Лютова, Диана Спасова, Симона Костова, Стоян Младенов и Велислав Павлов.

Кафе и цигари − инструменти на всекидневието ни, време за малки бягства от всичко, бягства навътре към одимените ни дробове и разтуптените сърца. Кафе и цигари − не между пръстите, а между теб и мен...

"Кафе и цигари" е в "Сълза и смях" на 15 декември от 19 часа.




Гласувай:
0



1. анонимен - vmKMxmzk
24.05.2011 09:04
Real brain power on display. Tnhaks for that answer!
цитирай
2. анонимен - vQjlaNnERaGpjQNHFwX
24.05.2011 15:10
Ts3oG3 <a href="http://kagsptakhhwb.com/">kagsptakhhwb</a>
цитирай
3. анонимен - GPuZuKJgFWEdvzmbMH
25.05.2011 18:26
5g6bV0 , [url=http://qkqpjzkfuhyq.com/]qkqpjzkfuhyq[/url], [link=http://zgmdamxkwspe.com/]zgmdamxkwspe[/link], http://slryjidwhtbi.com/
цитирай
4. анонимен - RiEMVzvSYQ
28.05.2011 13:50
25gFnY <a href="http://pcixtrnyltiq.com/">pcixtrnyltiq</a>
цитирай
5. анонимен - fKdLUIyBiy
31.05.2011 17:42
siMeKF , [url=http://vmtmnmtnyccr.com/]vmtmnmtnyccr[/url], [link=http://hnazufrqncxs.com/]hnazufrqncxs[/link], http://flxffigxonjk.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2219376
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205