Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2007 16:10 - Детето-чудо и неговото виолончело
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 1006 Коментари: 4 Гласове:
0




image

На 15 декември от 18 часа в галерия “Св. Русев” в Плевен е поредният камерен рецитал, включен в тазгодишното издание на “Лауреатски дни Катя Попова”.

Под клавирния съпровод на Малина Таскова се изявява талатливият 15-годишен виолончелист Борис Недялков. Той изпълнява “Трета сюита за соло чело” от Бах, “Седем вариации по тема от операта “Вълшебната флейта” на Моцарт” от Бетовен, Соната за чело и пиано оп. 38 в ми минор от Брамс и “Румънски танци” от Барток – една програма достойна за зрял изпълнител.

„В свиренето си Борис съчетава изключителна индивидуалност с изразени качества на виртуоз и новаторски подход. Като личност и музикант, той демонстрира забележителна за младата си възраст зрялост. Той очарова публиката не само с впечатляващата си техника, но най-вече с дълбочината и непосредствеността на музикалните си виждания.”- отбелязва проф. Флаксман.

Роден на 23 ноември през 1992 в София, Борис Недялков е един от най-талантливите млади музиканти от своето поколение.

Той вече е получил подобаващо признание у нас. В момента е ученик в НМУ”Л.Пипков”, в класа по виолончело на г-жа Ани Атанасова. Същевременно от 2005 Борис е и студент в консерваторията в град Манхайм – Германия, в класа на заместник - ректора проф. Майкъл Флаксман и г-жа Йелена Очич. С участията си в майсторските класове в Академията за виолончелисти в гр. Кронберг и с многобройните концерти, които редовно изнася в редица европейски държави, той вече си създава име и в чужбина.

Най-скорошните му достижения включват втора награда и сребърен медал от международния конкурс за млади виолончелисти „Давид Попер” в Унгария (октомври 2006), избирането му за активен участник в майсторски клас на проф. Бернард Грийнхауз в Кронберг 2006 след прослушване на 150 талантливи челисти от цял свят, втора награда на международния конкурс за млади челисти „Антонио Янигро” в Хърватия (2004) и първа награда на конкурса „Млади виртуози” в София (2004).

Само за последната година (2006 – 2007), Борис прави няколко рецитала и престижни концерти като солист в Германия и Италия, а като член на “Трио 12” се представя в Португалия, Испания и Словения.

В България през 2006-та година Борис Недялков солира на Новогодишния концерт на Софийска Филхармония под диригенството на Найден Тодоров и дава самостоятелен рецитал в рамките на фестивала „Софийски музикални седмици”.

В Кронберг талантът му бива оценен от проф. Бернард Грийнхауз – световен авторитет в музикалните среди и единствен жив ученик на Пабло Казалс. В желанието си да подкрепи Борис и да му предаде безценни знания, професорът го покани на индивидуален триседмичен курс в дома си в Кейп Код – САЩ през юни- юли 2007. Курсът премина изключително успешно, а Борис получи препоръка от проф. Грийнхауз за стипендия от Фонда за изкуства в област Баден-Вюртенберг - Германия.



Тагове:   чудо,   неговото,


Гласувай:
0



1. анонимен - vzZHyufsw
24.05.2011 02:17
And I thought I was the sensible one. Thanks for setting me satright.
цитирай
2. анонимен - FPfvuwbBOWEhDEVvhu
25.05.2011 18:41
v5KhPl , [url=http://bmwxkpwrzhlv.com/]bmwxkpwrzhlv[/url], [link=http://ymltndxqvuyl.com/]ymltndxqvuyl[/link], http://gdrcbrjpckzu.com/
цитирай
3. анонимен - PNXnVTrM
28.05.2011 12:36
zBU4AM <a href="http://jxcgtonfduid.com/">jxcgtonfduid</a>
цитирай
4. анонимен - ujEDPhFjLrIVGEfurl
31.05.2011 17:08
WLuXYK , [url=http://ujmzdbkxjeya.com/]ujmzdbkxjeya[/url], [link=http://ijgtanwmzndq.com/]ijgtanwmzndq[/link], http://vecaicjtulje.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2217698
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205