Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2007 16:09 - Световноизвестен архитект с изложба и проект за българското черноморие
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 778 Коментари: 5 Гласове:
0




image

До 15 ануари 2008 година в Националната галерия за чуждестранно изкуство в София е изложбата на един от най-успешните съвременни архитекти и собственик на компанията „Фостър и партньори” - Норман Фостър.

Посетителите на изложбата ще могат да видят макети, скици и видео-изображения на вече осъществени, изграждащи се или планирани авангардни проекти в цял свят.

Световноизвестният архитект е в България и за да представи своя проект за курорт на нашето Черноморие (на север от гр. Бяла).

Черноморски градини" на лорд Фостър ще са екологични селища без въглеродни емисии и автомобили, с тесни улички, които предпазват пешеходците от силния вятър. Къщите ще са терасовидно разположени и морето ще се вижда от всеки прозорец. Запазването на природата е сред приоритетите на студиото на Фостър. Затова се предвижда за селищата да не се изсичат никакви дървета.

Норман Фостър основава компанията „Фостър и партньори” през 1967 година в Лондон. Неговият екип е осъществил различни авангардни проекти за създаване и обновление на градската среда, обществената инфраструктура, летища, частни сгради, здания с културни функции, офиси и дизайн на продукти. От създаването си до днес компанията е получила над 440 награди и официални признания за успех и е спечелила над 70 международни конкурси.

Много преди редица други архитекти, Фостър изследва устойчивите подходи към архитектурата и екологията чрез изключително широка гама от проекти. Усетът към околната среда и нейното зачитане, залегнали в основата на философията на Фостър, не се ограничават с осъзнаването на климатичните промени, пестенето на енергията или вредата от въглеродните емисии, мега-градовете и отрицателните ефекти от тяхното разрастване.

Неговата стратегия отчита и културните и исторически характеристики на мястото, за което е предназначено архитектурното здание, и показва как архитектът трябва да работи в комплексния контекст на обкръжението.

Едни от най-новите проекти на екипа на „Фостър и партньори” са летище в Пекин, мостът-виадукт Мийо във Франция, летището в Хонг Конг, кулата Swiss Re и големият двор в Британския музей в Лондон.

През 1999 година Норман Фостър е отличен със званието лорд от Кралица Елизабет ІІ за заслугите си.

Изложбата се организира по инициатива на Международната академия по архитектура, Международната фондация „Яков Чернихов”, с подкрепата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на на културата.

Архитектурата на Норман Фостър ще бъде представена в България със съдействието на Националната галерия за чуждустранно изкуство, Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите в България, Университета по архитектура, строителство и геодезия, вестник „Строителство градът” и частни партньори и фондове.




Гласувай:
0



1. анонимен - XBHkXzdKiTeWnE
25.05.2011 17:00
Hey, good to find somoene who agrees with me. GMTA.
цитирай
2. анонимен - ujcDdLOSrkK
26.05.2011 14:06
gn3RrF <a href="http://uosnfxsovwnj.com/">uosnfxsovwnj</a>
цитирай
3. анонимен - jQXJrSywyCsuzse
26.05.2011 20:01
J3YNLq , [url=http://kpyelcsvxzkd.com/]kpyelcsvxzkd[/url], [link=http://snazepsxalpx.com/]snazepsxalpx[/link], http://wkbszotydfnb.com/
цитирай
4. анонимен - UHkaGwuqcigmDvEPey
28.05.2011 18:59
gKZXCA <a href="http://poohmwmtzwvq.com/">poohmwmtzwvq</a>
цитирай
5. анонимен - ZClDHYQJKgad
01.06.2011 13:27
fAXNtG , [url=http://fkelsatpcinl.com/]fkelsatpcinl[/url], [link=http://nfrdmhjphfmj.com/]nfrdmhjphfmj[/link], http://krjajaungwrx.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2219874
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205