Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2007 16:45 - Любов по време на война
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 1255 Коментари: 11 Гласове:
0




image

Поредната книга от поредицата Съвременна европейска проза на издателство “Колибри” е “Любов без съпротива” на Жил Розие. Тя представлява брилянтна история за сексуални обсесии и човешка ранимост в една държава, обладана грубо и безцеремонно от Втората световна война.

В нея главният герой е гиманзиален учител в малък град. Той живее своя живот, изтъкан от елементарното удоволствие да чете Томас Ман и неговата “Смърт във Венеция” и да си припомня най-щастливите мигове от живота си по време на следването в Германия.

Бързо обаче доволството се изпарява – семейството е разпиляно от окупацията, в къщата остават само трима човека. Майка му се затваря в себе си, докато сестра му – едва станала вдовица - започва да прави позорна за всеки французин любов с есесовец.

Главният персонаж от своя страна измисля своя алтернативна съпротива, като крие в мазето си библиотека с книгите на забранените от нацистите автори и приютява един полски евреин, арестуван от Гестапо (където е принуден да помага поради добрия си немски). Скоро книгите са заместени от нова голяма любов – и в мазето се случва всичко забранено от властите. 

Наглед баналната история е дълбок и адски интересен анализ на човешкото поведение. Самият Розие споделя, че първоначалната му идея за романа е била да представи сближаването на двама души, говорещи на различен език, в абсурдна ситуация. Така немскоговорящ французин се сближава с поляк, четящ Хайне на идиш (германски език, на който говорят евреите от централна Европа) в едно мазе.

Всъщност романът е особено важен и на друго езиково ниво – определян като стилистично съвършенство, той не съдържа нито една граматическа форма, която да сочи пола на главното действащо лице.

Лингвистиката обаче е последното, което ме накара да прочета книгата на един дъх.

Истината е, че “Любов без съпротива” носи онова разказвателно и художествено очарование, което доставят книгите на Ерих Мария Ремарк, но съчетано с малко от духа на “Чужденецът” на Камю или отделни пасажи от ироничния и хомосексуален Капоти, или Уайлд.

Правейки косвен паралел между другостта на гейовете и тази на евреите, Розие ни въвлича в един странен вътрешен монолог, който се колебае между героизма, себеутвърждаването и себеотричането. Но който ни държи будни през цялото време на бързоразвиващия се сюжет.

Разсъжденията в книгата са илюстрация на борбата в нас и на ранимостта на човешката същност като цяло. За онези моменти на абсурден самоанализ и дисекция на желанията ни, в които всичко става неподвижно безвремие с отекващи като пиеса на Шуман думи от вътрешния ни монолог.

Едновременно нежни и жестоки, те не оставят съмнение в правотата на избрания път, а по-скоро – многоточие. Марш, в който думкането на чинелите е спряло, но ушните мембрани трептят още в някакъв далечен ритъм, далечен грохот на отдавна отминалото.

И героят не се колебае. Той просто проследява, опитва да осмисли миналото и тъгува. Всичките му разкази са просмукани с тъга и болка, която, макар че авторът твърди, че е по-скоро безразличие, наднича зад думите, избърсва прахта от лавиците с истории и пуска няколко сълзи на носталгия и непрестанна меланхолия.

Така или иначе, “Любов без съпротива” на Жил Розие е една увлекателна, провокативна и изпълнена с напрежение книга, която ми хареса. Много.

Издава: Колибри



Тагове:   война,


Гласувай:
0



1. anlov - Добро представяне!
20.12.2007 01:15
Замислям се дали да не се бръкна в портфейла...
цитирай
2. felixkotkov - О, заслужава си
20.12.2007 14:24
особено ако знаеш немски и се кефиш на военно-човешко-интелектуални-декадентски и честни истории...
цитирай
3. анонимен - xXZlhgclgWtFOG
24.05.2011 12:02
AFAIC that's the best aenwsr so far!
цитирай
4. анонимен - nDsiNgbbdrOFDgBO
24.05.2011 15:01
93StKS <a href="http://hvsyzgaglawz.com/">hvsyzgaglawz</a>
цитирай
5. анонимен - ZFxJSoBDPCKkHDft
25.05.2011 18:03
Kdk1E8 , [url=http://rkzakzwzdfse.com/]rkzakzwzdfse[/url], [link=http://gacttbdrhvbj.com/]gacttbdrhvbj[/link], http://txnmqwsenosp.com/
цитирай
6. анонимен - ybGIqiSHYcBGqjZ
25.05.2011 20:23
It was dark when I woke. This is a ray of snuhsine.
цитирай
7. анонимен - PyCvlwtCDBduHrA
26.05.2011 13:43
90TXWN <a href="http://mbqpdmowcyqh.com/">mbqpdmowcyqh</a>
цитирай
8. анонимен - ZTZLDUWkVRMQapKp
26.05.2011 20:09
hvFhcV , [url=http://acerwujssyph.com/]acerwujssyph[/url], [link=http://ewyrvvuawkiy.com/]ewyrvvuawkiy[/link], http://kuouvnvgydzw.com/
цитирай
9. анонимен - KwpNCeuePXFS
28.05.2011 18:27
KsSyhp <a href="http://xulguqbdesfi.com/">xulguqbdesfi</a>
цитирай
10. анонимен - PQVpwDWtCutOVx
31.05.2011 18:03
lkPkrH , [url=http://ahmuxaiajvun.com/]ahmuxaiajvun[/url], [link=http://hlzalzbittoj.com/]hlzalzbittoj[/link], http://zozkcaqousnl.com/
цитирай
11. анонимен - TZdzDKTaZrDMQXoF
01.06.2011 13:39
zZ48fc , [url=http://twoawbgfgbnp.com/]twoawbgfgbnp[/url], [link=http://gkvwlakkrnxi.com/]gkvwlakkrnxi[/link], http://iuskivmdgyuy.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2219141
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205