Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2007 16:43 - На изток от рая
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 435 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

След като се насладихме на темата музика по френски символисти на последния Салон за музика и рефлексии, на предколедното поредно събитие организаторите продължават темата за символа и всичко около него. Този път обаче пътуваме – на изток.

И на 19 декември ще можем да се насладим на текстовете на руски символисти и музикалните рефлексии върху тях в екзотичната амалгама от мистицизъм, еротизъм, елегантна упадъчност, а понякога и наивистична революционна екстатика, странно допълващи се или нескрито конфронтиращи се в кръга на творци като Константин Балмонт, Александър Блок, Вячеслав Иванов и други...

Музиката към тях ще е на Сергей Рахманинов, Георгий Свиридов, Дмитрий Шостакович - като жест към стремежа на толкова поети да случат бленувания синтез между изкуствата, да трансформират изкуството в митотворчество и да го превърнат в религия.

Организаторите - Илия Граматиков и Николай Колев – обещават: „Ще подскажем феномена Александър Скрябин (с проекции за бъдещ салон посветен изцяло на творчеството му) с амбициите му да възроди духовността в света чрез композициите си, надскачайки чисто естетическите функции на изкуството.

И като малък коледен подарък – недотам популярната музика, писана по добре познати и любими стихове на Лилиев и Дебелянов, от Тодор Попов, Константин Илиев, Иван Спасов, Александър Текелиев, Ивелен Димитров и Нева Кръстева.

И за да не пренебрегнем зрителната наслада, ще илюстрираме събитието с репродукции на Михаил Врубел, Иван Милев и други художници, съпричастими към естетиката на символизма.“

Салонът за музика и рефлексии започва в 18:30 часа в „Отвъд алеятА На таванА”. Входът му ще бъде затворен в 18:45 часа за комфорта на гостите и водещите.



Тагове:   Изток,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2219610
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205