Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2007 12:55 - Подари Книга за Коледа!
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 1087 Коментари: 7 Гласове:
0
image

Подари книга за Коледа е инициатива на Георги Господинов, която ние в Dnes.bg харесваме и подкрепяме. Ето защо ще дадем думата на инициатора, а на вас едно чудесно пожелание – повече книги през 2008 година!

“Влизаме в декември. В дъното на месеца хипнотизиращо свети Коледа. Всеки момент ще се отприщи предпразничната лудост.

Кротките довчера граждани ще се превърнат в бесни купувачи. Търговците вече пресмятат печалбите и търкат доволно ръце. Коледата все повече заприличва на огромен мол, на коледен базар в НДК, на претъпкани от хора "Метро", "Била"… Коледата като браншови празник на работещите в търговията. Ден на промоцията.

Затова бързам да обявя своята малка лична кампания. Тя не е под нечий патронаж и зад нея не стои никоя институция. Не е свързана с пращане на SMS-и.

Всеки десети не печели лек автомобил или екскурзия за двама до турски курорт. Не е част от промоционален пакет. Нека я наречем просто "Подари книга за Коледа".


Защото подаряването на книга е хубав жест. В това има вкус и една особена естетика. Има екология на духа. Не знам как да го обясня. Не е като да подариш дезодорант или лек автомобил.

Защото книгата е много личен подарък. Защото подаряваш думи, подаряваш история. И казваш нещо през нея на този, комуто я подаряваш.

Защото книгата е бавен подарък, подарък, който трае. Не го изхарчваш, изпиваш, изпръскваш и не изхвърляш празната му опаковка. (То също е част от екологията.)

А това да подариш книга на Коледа е нещо съвсем специално. В него има стил, ретро. Защото Коледите са направени от книгите, които сме чели, от историите, които са ни разказвали.

Спомням си много ясно "Малката кибритопродавачка", която получих като дете, и скришната сълза, през която я препрочитах. Как би изглеждала Коледата без тази история. Или без "Даровете на влъхвите" на О"Хенри. Или без Дикенс, в който можеш да потъваш до безкрай. Или без "Коледната история на Оги Рен" от Пол Остър.

Подарявам тази малка лична кампания на тези, които вече се чудят как да не подарят същия парфюм, шал, бижу от миналата година.

Надявам се да я прочетат и тези, които разгръщат предимно икономическите страници, управителите на банки, шефовете на фирми. Изненадайте вашите служители за Коледа, подарете им книга. Или прибавете книга към всички офис джунджурии, които ще раздадете покрай празника.

Когато едно общество е в дълга и тежка криза, то първо изхвърля онова, което му се струва излишно и ненужно. Книгите, и изобщо културата, бяха лесно припознати като излишния харч. Като нещо, което не е стока от първа необходимост. Струва ми се, че бавно започваме да осъзнаваме обратното.

Книгите и културата са стока от първа необходимост за всяко нормално общество.

Вярвам, че ако повече хора си подарят книги за Коледа, това ще намали малко разомагьосването на празника. Ще редуцира общото количество кич, ще приглуши с един тон истерията. Ще разграничи празнуващия от пазаруващия човек. Защото Коледата не е промоция, а дар и чудо. А без чудеса не се живее. Особено днес, особено тук.”

Георги Господинов
Гласувай:
0
01. ugeen - :)
22.12.2007 16:35
Много хубава статия. Сещам се сега онзи ден като видях плакат за някаква книжка на О'Хенри, оже би съвместно с творчеството на Г. Господинов. За съжаление не съм чела негови книги, но ще поправя това. За О'Хенри мога да кажа, че е най-коледния автор, който съм чела. Винаги има нещо адски вълшебно в разказите му. Част от тях е писал, когато е бил в затвора заради неплатени дългове. И много се е надявал да ги продаде, за да може да купи подарък за малкото си момиченце. Точно за Коледа. "Книгите и културата са стока от първа необходимост за всяко нормално общество."
Да, абсолютно е така. Мисля, че можем и с по-малко храна, но повече душевност определено ни липсва.
цитирай
2. inamay - Не вярвах, че има още някой, който е ...
06.01.2008 09:50
Не вярвах, че има още някой, който е решил да се опита да разклати великана на кича и безумието, заседнал дълбоко в повечето хора! Честита 2008-ма, забравих! Когато приканих от друг сайт да подарим за празниците книга, се срещнах и с безразличието, и то от хора, за които смятах, че са по-интелигентни и имат нужда от жива книга. Самата аз изпаднах в душевна криза след отговорите им. Никога няма да забравя какво се предпочита пред духовност...
Аз подарих на близките си и на всичките приятели новите книжки на един наш млад писател, Стефан Кръстев. Вече ме питат зная ли и други наши писатели, които издават. В по-малък град, а и в областен, дори в голямата книжарница, трудно ще откриеш друго, освен популярните заглавия. А понякога предпочиташ книгата да те намери без ти да знаеш, че има такъв автор, има я изненадата ти на откривател, а книгата записваш в графа "любими".
Благодаря за статията! Започвам да се чувствам по-добре след прочита!...
цитирай
3. анонимен - ugVkdewnWhaR
25.05.2011 19:45
With the bases ladoed you struck us out with that answer!
цитирай
4. анонимен - OFgitrVwYcVMP
26.05.2011 14:04
Hspj35 <a href="http://nbdsfqjbzrip.com/">nbdsfqjbzrip</a>
цитирай
5. анонимен - ylEanljvffOmZNDro
26.05.2011 19:36
4n8H35 , [url=http://voegnrejbhgp.com/]voegnrejbhgp[/url], [link=http://jnihchdsbgmn.com/]jnihchdsbgmn[/link], http://kasopgozzqoy.com/
цитирай
6. анонимен - ULZQhFTwGGF
28.05.2011 19:29
dihNqW <a href="http://icndfixnhdwn.com/">icndfixnhdwn</a>
цитирай
7. анонимен - RyGzohIrIRFn
01.06.2011 13:50
mNzTgz , [url=http://mazuekxcbzkf.com/]mazuekxcbzkf[/url], [link=http://ercwquuvhlkf.com/]ercwquuvhlkf[/link], http://wkbleypolsko.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 1744446
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205