Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2007 14:46 - Един необикновен продавач сред човекоядци
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 836 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image Френският писател Даниел Пенак (1944) – влюбен в литературата преподавател по френски, автор на книги за деца и на забележителното четиво за четенето “Като роман” (ИК “Колибри”, 1999), е и автор на криминална поредица с главен герой Бенжамен Малосен.

Пенак е изключително популярен във Франция и е един от най-превежданите съвременни френски писатели в света. Неговата “сага за Малосен” е издадена в почти всички европейски страни и включва 6 романа: “Светецът и човекоядците”, “Феята карабина”, “Малката продавачка на проза”, “Господин Малосен”, За християните и маврите” и “Плодовете на страстта”. Пенак е автор и на “Господа Децата”, “Диктаторът и хамакът” и “Мерси”.

В новата му книга - „Светецът и човекоядците“ Бенжамен Малосен има странната функция на изкупителна жертва (понякога направо боксова круша за недоволните клиенти) в универсалния магазин, където работи, и заради която с право или не бива наречен “светеца”.

Но Малосен е светец и заради още нещо – той е “брат на семейство”, тоест той отглежда всичките полубратя и полусестри (кой от кой по-колоритен), които любвеобилната му майка ражда и му оставя, преди да изчезне от хоризонта с поредния си спътник в живота.

Но ето че един ден спокойното – сравнително! – ежедневие на този феномен на братската привързаност и на расовата търпимост (Малосеновата дружина обитава квартал с доста смесено население) бива нарушено от бомба, която избухва посред бял ден в същия онзи магазин.

Последвана от втора бомба.

Последвана от трета бомба.

И естествено от полицейска анкета.

Кой хвърля бомби и защо винаги когато и Бенжамен е наоколо? Това е въпросът, на който дава отговор този лек и извънредно забавен роман с класическа криминална интрига и неочакван завършек.

Издава: Колибри


Тагове:   необикновен,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2218514
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205