Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2008 13:20 - Истински гепард
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 1768 Коментари: 5 Гласове:
0




image

“Гепардът” на Джузепе Томази ди Лампедуза е новото попълнение в поредицата “Класика” на издателство Унискорп. Излизането на книгата се посвещава на 50-годишнината от смъртта на автора.

Джузепе Мариа Фабрицио Салваторе Стефано Виторио Томази (последният да затвори вратата), херцог на Палма ди Монтекиаро и принц ди Лампедуза е роден на 23 декември 1896 г. в сицилианския град Палермо. Семейството му е една от най-старите и влиятелни фамилии сред сицилианската аристокрация. По-късно загубва влияние и е принудено да продаде много от именията си.

Джузепе Томази, принц ди Лампедуза пише книгата “Гепардът” като исторически роман , чието действие да се развива в Сицилия през епохата на десанта на Гарибалди в Марсала. Според съпругата му, баронеса Алесандра Волф-Щомерзее писателят “постоянно мислеше за този роман, но не се решаваше да го начене.”.

За книгата Джорджо Басан споделя: “Във всеки случай в едно нещо се уверих веднага щом вкусих прелестната фраза на началото – работата е сериозна, творба на истински писател. Това беше достатъчно. Прочитът на романа докрай само потвърди първото ми впечатление.”.

“Валидният оригинал на романа е събран само в една голяма тетрадка, написан на ръка” – заявява в завещанието си Лампедуза.

И тук се появява въпросът: кой е романът, който първи е излязъл и доколко неподправен и автентичен е бил той?

Споровете за текстовата достоверност на “Гепардът” не стихват и до днес. Затова новото издание е обогатено с два материала, изпуснати както при машинописния текст, така и при ръкописния, които ще възстановят за читателя автентичния вариант на прочутия роман.

През последните години в архиви са открити разнообразни авторски текстове, свързани с „Гепардът”, които за първи път се публикуват в настоящето издание и по неоспорим начин го обогатяват.

Издава: Унискорп



Гласувай:
0



1. juliannikolov - Интересно!
07.01.2008 22:33
Ще си купя тази книга. Преди година гледах едноименен филм по романа, снимка от него е използвана на корицата на това издание. Режисьор е Лучано Висконти, играят Бърт Ланкастър, Ален Делон и Клаудия Кардинале. Впечатли ме много дълбоко.

цитирай
2. анонимен - lxgCoUgZh
24.05.2011 14:13
Such a deep awsenr! GD&RVVF
цитирай
3. анонимен - eXOYYykZgTQINHU
25.05.2011 14:09
9Cs240 <a href="http://htcprrkaitzv.com/">htcprrkaitzv</a>
цитирай
4. анонимен - DYNwepmZPRwLXSS
25.05.2011 18:08
FR20XW , [url=http://znlwvhebyzes.com/]znlwvhebyzes[/url], [link=http://hepnmovabbcr.com/]hepnmovabbcr[/link], http://aqcgfhsbcxfw.com/
цитирай
5. анонимен - eWzIhRjI
31.05.2011 18:20
krTnY2 , [url=http://mzupkyfazsud.com/]mzupkyfazsud[/url], [link=http://wptcfanikqzt.com/]wptcfanikqzt[/link], http://ybsqvlmnaeky.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2211416
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205