Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2008 16:10 - Последен на Земята, пореден по кината
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 1777 Коментари: 8 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

На пръв поглед "Аз съм легенда" (I Am Legend) изглежда като поредния филм за унищожителен вирус, който поразява човечеството.

На втори поглед, той все още е поредният филм за унищожителен вирус, който поразява човечеството.

Трети път можеш да го гледаш само ако наистина, ама наистина много харесваш Уил Смит, защото той е на екрана около 90% от времето и изглежда много добре.

Всъщност, филмът се опира главно на неговото актьорско присъствие (напоследък доста героично го раздава) и впечатляващите ефекти в анимацията на зомбираните и кръвожадни същества. И двете неща са прилични и напълно достатъчни, за да гледаш с интерес от началото до края.

Сценарият е по култовия едноименен роман на Ричард Матисън – една от най-важните книги в жанра както за киното, така и за литературата. Класифициран като първия модерен роман за вампири обаче, той доста се различава от най-новата си (трета подред) кино-адаптация.

Така или иначе, и филмът, и книгата са си страшни. Лентата би уплашила ако не запалените фенове на хорър-жанра, със сигурност – средностатистическия зрител.

И макар че тук няма кой знае колко масови сцени и епични битки, от които да кипи кръвта, напрежението е достатъчно и всичко, което е на екрана, е изпипано и подчинено на основната идея – да се покаже че един човек може да направи онова, което не е успяло цялото човечество заради силата на духа си.

Внушението се постига чрез проследяване на всекидневието на военния доктор Робърт Невил – единственият оцелял в цял Ню Йорк. Той е успял да си направи малка, но сигурна бърлога, която го защитава от чудовищата, завладели града (ловуват само нощем, защото не са резистентни на UV лъчите).

Заразата в случая се е разнесла заради лекарска грешка – докторка е инжектирала вируса в първите заразени като експериментално лекартво против рак. Така всички са станали агресивни и кръвожадни. Или мъртви.

Всички – освен Невил. Той има в кръвта си противозаразата и затова оцелява след множество ухапвания. Живее със своето куче, спомените за семейството и всекидневните опити чрез различни експерименти да повлияе на вируса. В един момент обаче всичко се обърква, планираното му ежедневие е тотално нарушено и лудостта направо блъска по вратата...

Като цяло, филмът може и да не остане в топ 10 на най-добрите адаптации, но за момента е достатъчно въздействащ и впечатляващ, за да си заслужава отиването до киното.

Особено ако си падаш по почти еднаквите с него сценарии на "28 дни по-късно", "Night of the Living Dead" и подобните b-филми* за зомбита, извънземни и вампири.

Или по-общо – гледай го, ако вярваш, че светът ще се срути не заради леден, военен, извънземен, горещ или космически Апокалипсис, а поради глупава човешка грешка, която за нула време ще избие всички...

--------------------------------------

*нискобюджетен уестърн, хорър, трилър или научна фантастика, с минимални арт-претенции. Доминиращи в b-филмите са насилието, сексът и кръвта, като основната им идея е да шокират с големи количества и от трите.



Гласувай:
0



1. ianchefff - сори,
10.01.2008 18:04
но след средата вече не е интересен.
И финалът, в който жена с драматичен глас ни обясни за какво иде реч, беше потресаващ.
Първата половина е много добра, но след нея мале малеее....
Е, въпрос на вкус.
:)
цитирай
2. felixkotkov - М да...
12.01.2008 02:57
водка търговище малко са я развалили на вкус...
Но иначе филмът ми хареса - най-вероятно защото съм гледала малко филми със същия сюжет.... Да де... така или иначе личи от далече че е банален:)))
цитирай
3. bros - Хе-хе
13.01.2008 12:11
Меко казано банален...А колко си играх със свалянето му, то кодеци ли не бяха, чудо ли... Все пак се случи, ама си утрепах час и кусур, в крайна сметка :)
Кат' те надъхат е така! :):):)
цитирай
4. анонимен - TeUkUCnhTpromnFQBQg
24.05.2011 08:29
Real brain power on display. Thkans for that answer!
цитирай
5. анонимен - fAXnoxBz
24.05.2011 15:36
lIsGi2 <a href="http://sozbzdgbwylv.com/">sozbzdgbwylv</a>
цитирай
6. анонимен - EtMWmBkBtkq
25.05.2011 18:10
wgxNxg , [url=http://ejbutixafrnl.com/]ejbutixafrnl[/url], [link=http://vxigpdeyjtxj.com/]vxigpdeyjtxj[/link], http://ocpjrpgdwsoq.com/
цитирай
7. анонимен - jDEqzxNikexKDsU
28.05.2011 13:54
AkIbZS <a href="http://uxpsmhkplfml.com/">uxpsmhkplfml</a>
цитирай
8. анонимен - GQAHTxbCSy
31.05.2011 18:35
N25TdQ , [url=http://cpdmbybyakpj.com/]cpdmbybyakpj[/url], [link=http://ayzkjkuyyabp.com/]ayzkjkuyyabp[/link], http://dlqgfrwrbfgi.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2219166
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205