Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2008 11:14 - Годишни отличници
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 1505 Коментари: 5 Гласове:
0




image

Съюзът на артистите в България обяви номинациите за Икар 2008. Те са определени от театроведите Розалия Радичкова, Богдана Костуркова и Светла Бенева, които са изгледали над 100 представления в цялата страна, включително независими проекти.

Трите най-добри представления, които ще се състезават тази година са "Чайка" на Крикор Азарян, "Малка пиеса за детска стая" на Галин Стоев и "Макбет" на Диана Добрева.

Наградата за главна женска роля ще си оспорят Бойка Велкова, Снежина Петрова и Светлана Янчева, съответно за участията си в спектаклите "Чайка", "Старицата от Калкута" и "Мъртвешки танц".

За отличието за главна мъжка роля се състезават Владимир Пенев - за "Мъртвешки танц", Захари Бахаров и Малин Кръстев - за "Старицата от Калкута".

Номинираните режисьори са Крикор Азарян за "Чайка", Галин Стоев - за "Малка пиеса за детска стая"  и Явор Гърдев за "Старицата от Калкута".

Конкуренцията за "Икар 2008" за поддържаща мъжка роля е между Стефан Попов за "Обществен враг" на Здравко Митков в Пловдивския театър, Мирослав Косев и Георги Новаков за участието им в "Чайка", а за поддържаща женска роля - между Вяра Коларова за "Старицата от Калкута", Лилия Маравиля за "Ужасните родители" на Възкресия Вихърова и Ярослава Павлова за "Заболяване на младостта" на Биляна Петрова.

С тази постановка Биляна Петрова е номинирана за дебют заедно с Атанас О`Махони - за "Арт" от Ясмина Реза в Ловешкия театър и актьорския екип на на спектакъла "Жажда" на Велимир Велев във "Виа театър".

Претендентите за наградата за сценография са Диана Добрева и Николина Богданова за "Макбет", Даниела Олег Ляхова за "Жюли, Жан и Кристин" и Вячеслав Парапанов за "С любовта шега не бива" на Съни Сънински в Сливенския театър.

За музика са номинирани Петя Диманова за "Макбет", Калин Николов за "Старицата от Калкута" и Петър Дундаков за "Ужасните родители".

Кандидати за "Икар" за майсторско техническо осъществяване са "Макбет" на Диана Добрева и "Жюли, Жан и Кристин" на Маргарита Младенова .

За куклено изкуство са номинирани "Студено" - авторски спектакъл на Мила Коларова под режисурата на Ивелина Стоянова в Театър "Никой", "Лазарица" от Йордан Радичков на Яна Цанкова във Видинския куклен театър и "Ян Бибиян" по Елин Пелин на Тодор Вълов в Бургаския куклен театър.

Специална награда "Икар" за принос в популяризирането на българското театрално изкуство по света получават актьорите Нина Димитрова и Васил Василев - Зуека във връзка с 15-годишнината от създаването на техния театър "Кредо".

Номинациите за наградата "Златен глас", определени от актьорите от дублажа, са за Даниел Цочев - за сериала "Д-р Хаус", Елена Русалиева - "Грозната Бети", и Васил Бинев - "От местопрестъплението: Маями".

В началото на март ще бъдат обявени номинациите за драматургия и критически текст, както и за цирково и вариететно изкуство - от съответните гилдии.

На церемонията ще бъде обявен носителят на "Икар 2007" за изключителен принос в театралното изкуство.

Лауреатите ще бъдат определени на 27 март сутринта от комисия в състав режисьорът Петър Пашов, драматургът Юрий Дачев, актрисата Илка Зафирова, сценографът Петя Стойкова, музикантът Румен Тосков. Същата вечер ще се проведе официалната церемония по награждаването.

Датата не е случайна – 27 март е Международният ден на театъра. Този път домакин на събитието ще е Националната опера. Празничният спектакъл ще е под режисурата на Владимир Люцканов. На сцената ще свири оркестър на живо - 45 музиканти от Нов симфоничен оркестър под ръководството на Румен Цонев.

Облеклото ще е официално - така артистите ще изразят уважението си към оперното изкуство, отбеляза председателят на САБ Христо Мутафчиев.

Междувременно започва Софийският театрален салон
. Тази година мотото е "Вижте най-добрите!". Както обикновено, за една седмица ще бъдат представени всички представления с номинации - в Младежкия театър "Николай Бинев".

Откриването е на 16 март с "Ритъм и блус" на Румен Цонев на Малък градски театър "Зад канала", изключен от номинациите по настояване на Христо Мутафчиев заради неговото участие в представлението.

Припомнете си номинациите и миналогодишните Икари тук и тук
 

Вижте най-доброто в българския театър според Dnes.bg за миналата година



Тагове:   отличници,


Гласувай:
0



1. анонимен - oKsxQpYcEPXMMcnG
24.05.2011 18:10
ThereВ’s a screet about your post. ICTYBTIHTKY
цитирай
2. анонимен - gaXuLkVjz
25.05.2011 14:14
rWiFYW <a href="http://gzfwusybsuyl.com/">gzfwusybsuyl</a>
цитирай
3. анонимен - CKDghpXMNg
25.05.2011 19:45
FgtnPs , [url=http://soqccevgithx.com/]soqccevgithx[/url], [link=http://bvoxospdllfr.com/]bvoxospdllfr[/link], http://skdpgogudlpi.com/
цитирай
4. анонимен - kMztCnJP
28.05.2011 13:54
d2sHfz <a href="http://vaqinoiktgwl.com/">vaqinoiktgwl</a>
цитирай
5. анонимен - pWmcmwyuNcuaS
31.05.2011 18:08
nxDhlT , [url=http://sidylduremwv.com/]sidylduremwv[/url], [link=http://zbmoupgvujwu.com/]zbmoupgvujwu[/link], http://dvqgvjmxxzdi.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2218109
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205