Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2008 11:10 - Награди като на кино
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 1870 Коментари: 5 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

На официална церемония бяха връчени Годишните филмови награди за 2007 г. За трети път празникът се състоя в Деня на българското кино - 13 януари. Този път домакин на събитието беше Театър "Българска армия" - бившето кино "Роял", един от най-луксозните столични салони през 30-те и 40-те години на миналия век.

За Годишните награди за кино, които се дават по инициатива на Националния филмов център, се състезават субсидираните от центъра филми, завършени през изминалата година. Лауреатите е определила с тайно гласуване комисия от 21 души.

Най-големият отличник вчера беше филмът "Шивачки" на Людмил Тодоров. Той спечели цели пет награди - за най-добър игрален филм, за режисура, сценарий, операторска работа - на Емил Христов, и за най-добра актриса - на Елена Колева.

Младата кино-надежда каза: "Наградата е за трите актриси - не само за мен, а и за Александра Сърчаджиева и Виолета Марковска. Елена Колева благодари и на режисьора, както и на на всички от екипа, на майка си и посвети отличието на баща си, който е бил актьор.

Наградата на Емил Христов пък беше поделена със Светла Ганева, която също беше отличена за филма "Малки разговори" на режисьора Владимир Краев по сценарий на Владимир Ганев. Лентата спечели и наградата за мъжка роля – на Ивайло Христов

"Развод по албански" на Адела Пеева спечели отличието за документален филм, а "Парцалът" на Анри Кулев по сценарий на Христо Ганев - за анимационен филм.

Наградата за анимация беше посветена на Доньо Донев, за когото организаторите приканиха присъстващите да си спомнят не като мълчат, а като се усмихнат и погледнат нагоре.

Почетена беше паметта и на друг бележит кинематографист, отишъл си през миналата година - режисьора Вили Цанков.

За дебют беше отличен екипът на филма "Валсове и танга в село Бела вода" - режисьорът Иван Владимиров и продуцентите Надежда Косева и Светла Цоцоркова.

Беше връчена и учредената през 2005 година Награда на министъра на културата за цялостен принос към българското кино в размер на 5000 лева. Стефан Данаилов връчи наградата за цялостен принос на сценариста Анжел Вагенщайн и на режисьорския и житейски тандем Ирина Акташева и Христо Писков.

Анжел Вагенщайн посвети наградата си на стачкуващите холивудски сценаристи, които по думите му бяха живата съвест на холивудското кино в едни от най-трудните години.

За подкрепа на протеста на американските сценаристи призова и ректорът на НАТФИЗ проф. Станислав Семерджиев - от името на гилдията на българските сценаристи. Извън сценария на тържеството той излезе на сцената и се съблече по фланелка, на която беше изобразен молив в стиснат юмрук. Семерджиев прикани присъстващите да изразят солидарността си с подобен жест, който по думите му е и предупреждение към всички, които не смятат киното за обществен приоритет.

"Много съм развълнувана. Много благодаря за наградата. Същевременно изпитвам панически страх, че трябва да я получи някой друг. Може би защото цял живот сме получавали много малко награди. Повече са били ударите и болката от спрените филми," каза Ирина Акташева.

Тя благодари и на приятелите, които винаги са ги подкрепяли, и на враговете, които са ги горили на кладата и така са помогнали да станат това, което са, и сега да се възродят като феникс от пепелта.

"Средствата за българското кино за 2008 г. - 7,2 млн. лв., са осигурени" - съобщи на тържеството министър Данаилов. Той предложи наградените сега режисьори да получат субсидия на следващите сесии на Националния филмов център, ако кандидатстват с проекти.

За празничното настроение на гостите се грижеха джазтриото Джей Пи три - Живко Петров - пиано, Веселин Веселинов - Еко - контрабас, и Димитър Семов - ударни, и певицата Мария Илиева. Водещи на церемонията бяха бляскавите Стефания Колева и Юлиан Вергов.



Тагове:   награди,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - dWXNXtHEJICNRwQE
24.05.2011 13:28
Never seen a betetr post! ICOCBW
цитирай
2. анонимен - LmRVnHoClDvyWciZGW
25.05.2011 13:29
BBBUAl <a href="http://fahlypieyxnj.com/">fahlypieyxnj</a>
цитирай
3. анонимен - neJleYChxnDJdcr
25.05.2011 18:19
dFqp1Z , [url=http://udfqcypswtgy.com/]udfqcypswtgy[/url], [link=http://opunfnurnbgu.com/]opunfnurnbgu[/link], http://rgpjvovnsxdz.com/
цитирай
4. анонимен - XPyMghQnjGhshK
28.05.2011 13:40
NSZAvB <a href="http://vpmdzahranga.com/">vpmdzahranga</a>
цитирай
5. анонимен - sTyCBdSAukAEqWimAdX
31.05.2011 17:54
sRnM9k , [url=http://zzbymyworpjh.com/]zzbymyworpjh[/url], [link=http://bidpnhwjiyzs.com/]bidpnhwjiyzs[/link], http://uqzbmtufjeel.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2217453
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205