Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2008 16:45 - Турска техника и монументи
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 919 Коментари: 0 Гласове:
0




image

До 2 март в Националната галерия за чуждестранно изкуство предстои да бъде открита изложба на проф. Крум Дамянов и проф. Димитър Трендафилов.

Двама художници-дългогодишни преподаватели в Националната художествената академия в София, обичани от своите студенти, чийто имена са знакови за съвременното българско изкуство, ще представят свои творби, разчупвайки рамките на обичайното разбиране за творчески тандем.

Димитър Трендафилов, наричан „самотния самурай на българската калиграфия”, който от години работи с мастило „суми” в духа на японската традиция, ще покаже калиграфия, но и 20 табла в техниката Ебру.

Това е стара турска техника, и до днес предпочитана от редица известни турски художници. Едно от необичайните неща при нея е уникалността на отпечатъка. Той винаги е само един, тъй като техниката не предполага тиражиране.

Между многото възможни способи, Димитър Трендафилов предпочита да работи Батал Ебру. Майсторът, чийто пример го вдъхновява, е известният в миналото Мустафа Дюзгюнман.

Името на Крум Дамянов е свързано с най-стойностните монументи и мемориални ансамбли в България – „Създателите на българската държава“ в Шумен (един от най-внушителните паметници в Европа, за който напоследък отново се заговори, за съжаление заради тежкото му състояние); паметниците на Асеневци във Велико Търново, Знаме на мира (Камбаните) в София и др.

Основна тема на неговите творби е апотеозът на величието и страданието в българската история, постигнато с могъщ пластичен език.

Повече от две години Крум Дамянов работи в творческата база за керамика в гр.Червен бряг. Там той е оформил скулптурно-архитектурен ансамбъл Пасажът – притегателен център за много български художници.

Някои от пластиките, включени в изложбата, са работени по време на престоя му там. За ценителите на портретния жанр в изложбата ще бъдат показани около 30 портрета на наши съвременници – модели, приятели, близки на художника, които покоряват със силната деформация на образа и експресивно предаване на образа.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2218714
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205