Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2008 22:32 - Дела и документи
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 604 Коментари: 0 Гласове:
0
image

На 1 април (вторник) от 18.30 ч. в Червената къща ще ни бъде предоставена първата възможност да видим фото и видео документация от някои от пърформансите на група Ултрафутуро, направени в последните три години в България, САЩ и Канада.

Проектът се казва „Заговорът на кастратите“. На откриването, както и на 22 април, ще бъдат показани пърформанси и на живо.

Първият (премиера за България) „Кръвно отмъщение“ е ироничен коментар на митологичната самокастрация на австрийския художник Рудолф Шварцкоглер. Вторият „До последен дъх“ е по легендарния пърформанс на френската художничка Джина Пан „Не-обезболено изкачване“ и ще бъде показан при закриването на изложбата от 18.30 ч.

Ултрафутуро е артистична група, която се ангажира с проблемите на новите технологии и техните социални, политически и етически измерения. Основана е през май 2004 година от Олег Мавроматти и Боряна Росса. Членове са още Антон Терзиев, Катя Дамянова и Мирослав Димитров.

В биографията им влизат повече от 30 колективни и индивидуални акции и пърформанси, представяни в няколко държави.

Атрактивни и провокативни, те са едни от най-талантливите и изявени български модени творци.

Изложбата им представя около 70 фотографии и видеа от пърформансите, както и подробни текстове за идеята на пърформансите и описание на действието.

Идеята да бъде показана документацията, като произведение на изкуството, е основната тема на изложбата.

Репрезентацията на изкуството посредством документация и особено на тези жанрове, които са свързани с конкретно време, място и ситуация (пърформанс арт, интервенция в общественото пространство, акция, хепънинг) не е нов проблем и се обсъжда още от началото на съществуването на тези жанрове.

Напоследък обаче, тя придобива нови измерения, които са свързани с широката достъпност на дигитална техника за документиране (телефони с камери, дигитални фото и видео камери) и технологии за разпространение на информация (интернет, сателитни и телекомуникации).

Блоговата култура даде възможност на всеки да „бъде медия“ и да разпространи „своята истина“.

Представените фотографии и видеа са частично направени от членовете на групата, а в пърформанси като „Кръвно отмъщение“ (2007), „Цяло тяло“ (2007) и „За живото и мъртвото“ (2006) по покана на художниците, които раздават камери на желаещите да снимат по време на пърформанса, публиката е тази, която създава образите, запечатвайки своите индивидуални спомени.

Понеже групата от самото си създаване счита документацията за важен елемент от работата си, в някои пърформанси са използвани и наблюдателни, и уеб камери, свързани с телата на пърформерите.

Използвани са също прибори като електро-мио-граф, който регистрира напрежението на мускулите по време на действието и го визуализира или превръща в звук

Всеки един от пърформансите има своя тема:

критически поглед върху комерсиалното в изкуството в „Така го виждам“ (2007)
конструиране и разпространение на мита - „Кръвно отмъщение“
медиираното насилие и дистанцията, която медийното изображение поставя между реалното случване и този, който го гледа в „За живото и мъртвото“
тялото на художника и неговите течности като художествена медия в „Червен кръст“ (2007) и „Paint-killer“ (2007)
телесна буквализация на проблемите на езика и на невъзможността от комуникация представени в „Точно по текста“ (2006)
символично действие, представящо стадий на съществуване на биологичното тяло, в което то не е детерминирано от пол, раса, националност, интелект, религия или финансово положение в „Цяло тяло“
политически коментар на отношение между център и маргиналия в индивидуален и колективен план - „Европейски език“ (2005).

Изложбата на Ултрафутуро може да бъде видяна в зала "Безименна" и в зала "Гъливер" от 2 до 22 април, между 15.00 ч. и 19.00 ч., без събота и неделя.
Гласувай:
0
0Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 1737627
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205