Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2008 22:30 - От край до край
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 798 Коментари: 0 Гласове:
0




image

До 18 яприл в галерия-книжарница София Прес ще бъде изложбата живопис "J"aimerais vous raconter..." („Бих искала да ви разкажа”) на Еслица Попова.

Експозицията е на една от ярките представителки на номадската генерация в съвременното българско изкуство.

Подготвена е по Скайп, като през целия период кураторите, заедно с авторката, мислено са обхождали пространство от София  до Сен Мартен. От зимата, до лятото. От 2007-ма  до детството на Еслица в Русе.

Ако все пак ви звучи прекалено екзотично, романтично и недостоверно, ето част от текста на Еслица Попова:

„„Бих искала да ви разкажа...” е проект, по който работя от години.

Бих искала да ви разкажа за нефритените ярки багри, за топлия въртеж в едно прозрачно кълбо – живота на един малък остров.

За изострената до болка сила на цветовете, липсата на обичайното сфумато, подлудяващата жега и въртенето в кръг, в този шарен свят на морски чудесии и земни изненади.

За пронизващата светлина, самотата, приятелите:градината на г-н Жорж, за Еста /която позира с угризения на съвестта/ и другите.

За пътешествията и персоналните превъплъщения на различните места: еврейка в Ню Йорк, чернокожа на Карибите, опърничава ученичка в България. За Земята, видяна от високо, много, преди да излязат голямотиражните книги за това...”

Еслица Попова е родена в град Русе през 1965 г. Завършила е живопис в НХА – София, в класа на акад. Светлин Русев, през 1991г. От  същата година живее и работи на остров Сен Мартен. Има множество самостоятелни и  групови изложби.

Галерия-книжарница София Прес е в София, на ул.”Славянска” 29.



Тагове:   край,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2219183
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205