Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2008 22:34 - Праисторически глупости + видео
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 1818 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 02.04.2008 22:35



image

След великолепно изпипания “Апокалипто” и не толкова добрия, но направен със старание “Предводителят”, по големите екрани тръгва поредният филм за прародителите ни.

Новият “10 000 пр.н.е.”. обаче направо уби всичко детско в мен. Ето защо...

Влязох с огромни очаквания. Филмът се хвалеше и прехвалваше по форумите и аз си казах, че си заслужават и парите, и времето за голям екран и як звук.

Режисьорът (Роланд Емерих ) ни е познат от “Годзила” и “Денят на независимостта” и “След утрешния ден” - обещание за повечко ефекти, отколкото смисъл, но пък и надежда за зрелищност и разпускане за онези, които си падат по такъв тип епика.

В първите 10 минути от филма обаче става ясно, че той поднася само абсолютни врели-некипели, гарнирани с баналните и втръснали подправки за гордостта, мисията, спасяването на света и бла, бла, бла. И любов. Да, любов.

В течение на тези близо 2 часа досадата от пробутваните теории на честта, съчетана с изключително предсказуемия сюжет, ме накараха да се боря за будното си състояние. Странно е как можеш да заспиваш, да се разсейваш и в същото време да си бесен (че явно създателите те мислят за пълен идиот). Ако искаш да провериш – гледай този филм.

За да стане по-ясно за какво говоря, ето сюжета: “10 000 пр.н.е.” разказва историята на племе, което живее в Швейцария и се надява в един ден от годината да минат мамути (каквито в тази епоха има само в северна Америка) и да насъбере храна за зимата (през която живеят в палатки).

Племето е водено от жрица-ескимос (???), но изведнъж е нападнато от арабин върху кон, който набира роби и за една седмица ги превежда през джунгла (навярно в Германия), след това по река, докато стигнат до град с изграждащи се пирамидални концтрукции, чиито господар е човек, представящ се за извънземно-бог. Там има царевица (която е от Америка, но както и да е) и кораби и търговия (далеч по-късни изобретения)

Всички говорят на английски, разбира се, а когато се намеси някакво нечленоразделно “уга буга” има преводач от нашето швейцарско племе.

Между другото, ако сте гледали "Апокалипто" – вторите части на филмите са идентични – попадането в по-напредналата цивилизация, жертвоприношението, знаменията и така нататък.

Филмът със сигурност може да се класира за лента с най-много фактологични, географски и всякакви грешки, затова не бих го препоръчала дори и на децата.

Може би филмът е насочен точно към тях - с плоските си разсъждения за гордост, мисионерство, смелост и доброта, а и малко вмъкнатия вечен евъргрийн от “Чичо Томовата колиба” за антихуманността на робството.

Но доколкото познавам сегашните тийнейджъри, дори на тях не им минават тия захаросано-мърляви праисторически фантасмагории. Защото ефектите ги има във всяка игра, само дето в “Цивилизации” вероятността, докато строиш Рим, да изскокнат динозаври от някъде е минимална.

Не твърдя, че фактологичната прецизност е всичко. Нито че моралните категории са отживелица. Казвам само, че експлоатирането им в свят, който се е наслушал и нагледал на всичко, трябва да е малко по-внимателно. И със сигурност - не приспивателно.

Затова не знам за кого е този филм. За мен - определено не.

Можеш да го видиш тук

Ето и трейлъра:

 

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - hkyEnUlvcF
24.05.2011 10:22
Posts like this brithgen up my day. Thanks for taking the time.
цитирай
2. анонимен - UIrtBtbApaYalsn
24.05.2011 15:09
ptjlD2 <a href="http://aavsvfxrkcvi.com/">aavsvfxrkcvi</a>
цитирай
3. анонимен - TCdRBjARtJACQNOUF
25.05.2011 18:24
dIKb9I , [url=http://lznojclfmnfm.com/]lznojclfmnfm[/url], [link=http://egdgsxdifzdl.com/]egdgsxdifzdl[/link], http://zubmjyyxvmhd.com/
цитирай
4. анонимен - TFfEJQlGXDUGTJqoOUs
28.05.2011 13:40
9TRMRW <a href="http://ptxmghdrurst.com/">ptxmghdrurst</a>
цитирай
5. анонимен - oLhEShmQKtHPwjIcc
31.05.2011 18:07
8o8xBZ , [url=http://nfnsugpxuwfv.com/]nfnsugpxuwfv[/url], [link=http://hmxxjlfmoxik.com/]hmxxjlfmoxik[/link], http://wiprmekfihak.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2211440
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205