Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2008 11:48 - 100 години скулптура
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 1328 Коментари: 5 Гласове:
0




image

На 7 май от 18.30 ч. в залите на Националния музей на българското изобразително изкуство (в Националната художествена галерия) се открива юбилейната ретроспективна изложба по повод 100-годишнината от рождението на големия наш скулптор Асен Пейков, автор на статуята на Леонардо да Винчи пред летище Фиумичино в Рим.

Изложбата е под патронажа на Министъра на културата проф. Стефан Данаилов и Посланика на Република Италия в България г-н Джан Батиста Кампаньола.

Асен Пейков е едно от онези имена в скулптурата на 20 век, чиято популярност надхвърля границите не само на България и Италия - двете страни, в които живее и работи, но и на Европа..

„ ...Почитателите разпознават в този българин, творец, който вдъхва живот на безсловесната глина и един от най-талантливите съвременни италиански скулптори” пише Нани Канези в монографията на скулптора, издадена през 1964 г. в Рим.

Последовател на римската пластична школа, в своето изкуство Асен Пейков остава верен на високите принципи на своя професор, големия български скулптор Андрей Николов.

Успешната си кариера на търсен и високо ценен майстор на скулптурния портрет в Рим той развива и блестящо допълва с многобройни постижения в областта на монументалната и декоративната пластика.

И днес десетки негови произведения украсяват различни градове в Италия - мраморната статуя на Сан Джовани в Рим, бронзовата Минерва в Новия университет в гр. Бари, фигурата на Атлета в Чекиньола, бюста на Папа Пий ХІІ за конгресен център „Мондо Милиоре” в Рим. Асен Пейков е автор на бронзовата роза – символ на “Премия – симпатия”, една от престижните римски награди, учредена през 1967 г. В ателието си на виа “Маргута” 54 скулпторът създава над 1350 творби.

Прави потрети на някои от най-изтъкнатите италиански интелектуалци както и на редица световно известни личности. Сред тях са портретите на София Лорен, Ава Гарднър, Александър Флеминг, Кенеди.

Художественото наследство на Асен Пейков днес принадлежи не само на България и Италия, а е неразривна част от европейската културна история на 20 век.

През 1938 г., само няколко месеца, преди да отпътува от България, Асен Пейков прави в софийското си ателие на бул. „Цар Освободител” първата си самостоятелна изложба. Изложбата, уредена по повод стогодишния му юбилей, е първата по рода си в България от шест десетилетия. В нея са показани около петдесет скулптурни творби от българския и италианския период на автора, притежание на НМБИИ, СГХГ, Историческия музей в Севлиево, ХГ „Д. Добрович” в Сливен, Сливенската митрополия, Държавната агенция „Архиви”, Музикален център „Борис Христов”, както и частни колекции.

Сред тях са автопортрета му, портретите на Бруно Барили, Джордо де Кирико, Масимо Бонтемпели, Луиджи Бартолини, Сесил Обри, Салватор Гота, Емилия Боканера, Борис Христов, Васил Стоилов, Неда, проектите за паметника на Леонардо да Винчи и на Незнайния политически затворник.

В експозицията са включени рисунки на скулптора както и оригинални документи от архива на сина му г-н Родолфо Пейков. В залите на музея могат да бъдат видяни видео от ателието на твореца на прочутата ул. „Маргута” в Рим, както и уникални кадри, проследяващи как Асен Пейков моделира портрет на Федерико Фелини в същото ателие.

И двата материала са предоставени на музея от г-н Р. Пейков.

На 7 май от 14.00 ч. в залите на изложбата ще бъдат тържествено валидирани пощенски марки, посветени на четрима български художници – Асен Пейков, Вера Недкова, Елиезер Алшех и Борис Коцев, които Държавната агенция за информационни технологии и съобщения е издава в чест на стогодишните им юбилеи.




Гласувай:
0



1. анонимен - kPYYgbUwbRUEMEROQvR
24.05.2011 07:33
That's really thinnikg out of the box. Thanks!
цитирай
2. анонимен - rzPdvpSYpw
24.05.2011 15:04
TJyj9q <a href="http://zvlhbaoduvuz.com/">zvlhbaoduvuz</a>
цитирай
3. анонимен - CatxytojvHPbsxe
25.05.2011 18:39
RPLSxP , [url=http://bsyyrdpjonbi.com/]bsyyrdpjonbi[/url], [link=http://mhztcbnqhwer.com/]mhztcbnqhwer[/link], http://bpjietfaiyxl.com/
цитирай
4. анонимен - hWPkrnHL
28.05.2011 14:12
mwIWuJ <a href="http://nxebmlfqocyz.com/">nxebmlfqocyz</a>
цитирай
5. анонимен - tRgGkiurPXjWy
31.05.2011 18:18
bNgUuG , [url=http://opangxkmwlck.com/]opangxkmwlck[/url], [link=http://ggoudpbkdbex.com/]ggoudpbkdbex[/link], http://ifnebqelufsu.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2217485
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205