Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2008 15:36 - Женитба без изненади - видео
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 466 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
От Елена Пенева
image

Дали ще харесате "Женитба" на Гогол в Народния театър зависи само от това: дали предпочитате класиката, или държите на модерния театър.


В един по-широк аспект, условието е следното: важно ли е за вас да се вижда, че една постановка има режисура, или предпочитате крайна преданост на обстоятелства, текст, персонажи и контекст.


Ако си падате по класиката, гледайте последната постановка по може би най-известната пиеса на Гогол. Ако не – изобщо не си я причинявайте.


Режисьор е Никола Петков, а в ролите са Рени Врангова, Мариус Донкин, Добринка Станкова, Валентин Танев, Антон Радичев, Марин Янев, Милена Атанасова, Стоян Пепеланов, Жоржета Чакърова, Пламен Пеев, Петър Горанов.

Вижте откъс от постановката:


"Женитба" е един честен към оригинала прочит. В него екипът е избягал от смешките, с които обикновено изобилства постановката. Опитал се е на тяхно място да постави ново тълкувание на героите.

Сюжетът на пиесата разказва за около 40-годишната Агафя Трифоновна която е ухажвана от неколцина кандидати за ръката й. В крайна сметка изборът й пада върху Подкальосин, но техният годеж не довежда до женитба...

В новото представление всички герои са представени не толкова като карикатури, колкото като нормални хора с нормални недостатъци.

И макар Агафя да е все така тъповата, неориентирана, лекомислена и забавна, а Подкальосин – класически страхлив льольо, останалите са си обикновени хора – всеки – със своите странности.

Идеята на режисьора е била да извади героите си от клишето и да покаже, че са като всички нас извън контекста на време, в което не е важно кой си, а колко имаш.

Неуспешният годеж между Агафя и Подкальосин пък е поставен в мистично-меланхоличен план и след като се сгромолясва – първо по абсурден начин, после - с гръм и трясък, на никого не му е особено смешно.

Всъщност на моменти постановката е хаотична, в други – абсурдна, в трети – предсказуема.

И въпреки че смехът не е бил основната цел за представлението, той присъства – особено в играта на Валентин Танев, Марин Янев и Антон Радичев. Ще ти е смешно и ако гледаш "Женитба" за първи път. И ако обичаш класическата режисура. И схващаш тънката ирония на Гогол.

Само че пак предупреждавам – изненади няма да има.



Тагове:   Женитба,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2212315
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205