Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2008 12:28 - Спокойни като живи
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 586 Коментари: 4 Гласове:
0




image

До 15 юни пловдивската галерия Сариев представя изложбата на Камен Цветков - „Ескизи“.

Тя показва скулптори и пана с един на пръв поглед класически прочит на тялото и на стремежа към опознаване и хармония.

Зад привидната “класичност” на скулптурите обаче, стои модерен интелигентен поглед на човек, който не се колебае да коментира, да има смелостта да създава свой свят на чувства, да култивира позиции.

Телата и торсовете излъчват монументалност, въпреки неголемия си размер, а керамичния материал стои тежко, без да изглежда трошливо - временно.

Чрез лаконичност на формата, чрез анализаторския поглед на твореца се създава впечатление за известна отдалеченост и чиста наблюдателност. Във външната застиналост на фигурите има очакване на случване, съпроводено със смиреност.

Именно това очакване, заснемане на ситуацията, това заложено бъдещо действие, подтиква автора да определи творбите си - ескизи.

Скулпторът Камен Цветков е от онези скулптури, които не демонстрират екстравагантност, не налагат шумно своята изключителност като творец в нейните горделиви измерения.

В контекста на неговото творчество Десислава Минчева отбелязва: “За повечето хора „съвременно” означава драма, раздираща цвят и форма, противоречие, напрежение и хаос…

Напук на объркания и външно показен свят, в който живеем, Камен Цветков ни дава нещо като малка, жизнено необходима почивка, създавайки деликатни, изчистени форми, притежаващи точно толкова подробности, колкото са нужни на едно тяло, за да излъчва живот.”

Камен Цветков е роден в гр. Перник през 1969 година. Дипломира се в Националната художествена академия специалност Скулптура.

Има участие в множество групови изложби и симпозиуми у нас и четири самостоятелни изложби.

Награден е с Втора награда за скулптура на Национален конкурс за млади художници, организиран от международна фондация „Св.Св. Кирил и Методий” и Награда за скулптура на Годишната изложба на автори от Югозападна България „Струма”.

Галерия Сариев е в Пловдив на ул. Отец Паисий 40.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - axUwROfSByfvbC
24.05.2011 15:01
Now thatВ’s sublte! Great to hear from you.
цитирай
2. анонимен - sezRHOktQep
25.05.2011 14:09
7cLZIy <a href="http://qamrbdvkonsq.com/">qamrbdvkonsq</a>
цитирай
3. анонимен - FRuVXgLbIdxSKzkV
28.05.2011 14:15
K5pSmf <a href="http://qkgssfjhfpsf.com/">qkgssfjhfpsf</a>
цитирай
4. анонимен - JLuxdpHfZ
31.05.2011 17:45
7NLrbT , [url=http://rxlvdbgyfwxu.com/]rxlvdbgyfwxu[/url], [link=http://ebmnehfhigwz.com/]ebmnehfhigwz[/link], http://ybzsbapoyltg.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2219144
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205