Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2008 12:39 - Светъл пример
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 356 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.05.2008 12:39


По повод на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, в Народния театър ще бъде поставен спектакъл-концертът "Светлина и слово".

Проявата ще се състои на 12 май от 19.00 часа. Входът ще бъде свободен.

Спектакълът "Светлина и слово" е на актьора и режисьор Стоян Алексиев. Освен него, в постановката участват актьорите Искра Ангелова, Иван Юруков, Марта Кондова, Цветан Алексиев и Яна Титова.

"Светлина и слово" е посветен на писателя Стефан Гечев. "Ние всички сме заразени от творчеството на Гечев" – казва режисьорът – "Спектакълът за него е много сериозно пътешествие – естествено към себе си".

Представлението е базиран на текстове от поезията, есетата и пиесите на Гечев, и по специално - на пиесата "Процес за изчезване тялото на Исус Назарянина, наречен Христос".

По време на спектакъла ще бъде представено и второто издание на последната книга на писателя - "Моите гръцки приятели".

Музикалната програма ще включва изпълнения на камерния ансамбъл "Софийски солисти", на българските участници в "Евровизия 2007" Елица Тодорова и Стоян Янкулов, както и на певицата Деси Добрева.

Стефан Гечев е значителна, но недооценена фигура в културния живот на България, със силно интелектуално присъствие.

Учи в Париж, завършва славянска филология в Софийски университет. Слуша лекции по византийска литература при проф. Вейс в университета в Атина, където води и курс по български и старобългарски език за гръцките студенти.

Работи като преводач в различни институции и агенции, редактор е във в. „Стършел“, заедно със Стефан Сърчаджиев и Веселин Ханчев основава Сатиричния театър в София, където е драматург.

Автор на стихове, разкази, фейлетони, драми, критика, криминални и приключенски романи, публицистика, преводи и антологии.

Официалната марксистка критика отхвърля много от опроизведенията му (обвинен е в сюрреализъм и дадаизъм) и за цели десетилетия Гечев е изолиран от литературния живот, като са анулирани всичките му договори за книги с български издателства.

Близо 33 години – от 1969 до 1989 г. - нито един негов стих не е бил публикуван. Едва след 1989 г. започват да се играят пиесите му.

През 1997 г. Стефан Гечев е удостоен с Грамота за цялостна преводаческа дейност и за приноса си за популяризирането на гръцката литература в България от Съюза на преводачите съвместно с посолството на Гърция.

Гечев умира на 4 януари 2000 г., малко преди да навърши 89 години.

Още за него на stefangechev.com




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2217791
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205